Halsteren-Oost en De Schans in beeld als verkenningsgebied warmtevisie

Algemeen

BERGEN OP ZOOM - De gemeenteraad heeft de conceptversie van de Bergse warmtevisie ontvangen. Daarin wordt uiteengezet hoe Bergen op Zoom in 2050 aardgasvrij moet zijn, en wat bewoners kunnen doen om dat doel te bereiken. Isoleren en koken op inductie blijken de beste maatregelen. De Bergse Plaat, het Havenkwartier, de Kuil en Halsteren-Oost / De Schans zijn in beeld als verkenningsgebieden, waarin tussen nu en uiterlijk 2035 wordt onderzocht hoe de buurten het beste aardgasvrij kunnen worden, en wat de gevolgen en kosten daarvan zijn.

Aardgas wordt voornamelijk gebruikt om ruimtes te verwarmen. Om van Bergen op Zoom uiterlijk in 2050 een aardgasvrije gemeente te maken is een concept-warmtevisie opgesteld waarin wordt beschreven hoe dat doel bereikt kan worden. Warmtenetten en de uitbreiding van bestaande warmtenetten, duurzaam gas, hybride warmtepompen lijken op dit moemnt de meest realistische oplossingen. Per wijk of buurt wordt bekeken hoe plannen voor de wamrtetransitie kunnen worden uitgewerkt. Voor 2030 wordt in enkele buurten bekeken wat er nodig is om die transitie succesvol te laten verlopen. Onder andere Halsteren-Oost en De Schans zijn als verkenningsbuurt in beeld, met name omdat de woningen daar relatief nieuw en goed geïsoleerd zijn, terwijl de eerste CV-ketels langzaam toe zijn aan vervanging, en er dus gezocht kan worden naar alternatieven.

Nog dit jaar stelt de gemeenteraad de definitieve warmtevisie voor de gemeente Bergen op Zoom vast, waarna definitieve plannen worden gemaakt.