100 jaar De Kock Tweewielers; v.l.n.r. Peter, Jessica en Eric de Kock.
100 jaar De Kock Tweewielers; v.l.n.r. Peter, Jessica en Eric de Kock. Foto: Bep Tielemans

“Honderd jaar bestaan is best wel cool!”

Algemeen

HALSTEREN – De Kock Tweewielers bestaat 100 jaar. In die eeuw werd het bedrijf gerund door vier generaties De Kock. De derde en vierde generatie, Eric en en zijn dochter Jessica, zijn trots op het eeuwfeest van hun familiebedrijf. “100 jaar bestaan, dat is best wel cool!”, vindt Jessica.

Een eeuw gaat snel voorbij, vraag dat maar aan de Halsterse “fietsfamilie” De Kock. “Het is wel heel mooi dat ons familiebedrijf het zo lang volhoudt”, zegt Eric de Kock. “Mijn opa Adriaan, die het bedrijf in 1923 begon, zou daar heel trots op zijn. Hij zou het nooit hebben verwacht. Je maakt toch vooraf geen plan om honderd jaar te bestaan? Als ondernemer kijk je hooguit een paar jaar vooruit, want om je heen verandert zoveel, dat is niet te voorspellen.” 

Veranderd

Om dat te onderstrepen houdt Eric een oud plaatje omhoog, met daarop het telefoonnummer van het bedrijf van zijn opa: 21. Hij lacht erom: “Een telefoonnummer van twee cijfers. Nu hebben we allemaal mobiele telefoons, met internet en telefoonnummers van tien getallen. En we rijden op elektrische fietsen, met GPS en uitgebreide trackingsystemen. Fietsen en telefoons bestaan al honderd jaar, maar ze zijn wel enorm veranderd.”

Bijblijven

Wat in al die jaren niet veranderde is de service en vakkennis van De Kock Tweewielers. “Dat betekent dat we moeten bijblijven, en ons constant laten bijscholen”, vertelt Eric. “Met de ingewikkelde elektrische fietsen van 

nu is het belangrijker dan ooit dat je weet wat je doet. De techniek staat niet stil en wordt steeds complexer. Voor ons als techneuten is dat mooi om te zien. Ook omdat de e-bikes van tegenwoordig ervoor zorgen dat mensen makkelijker de fiets pakken. Tegenwind bestaat nog steeds, maar op een elektrische fiets voel je die niet meer. Mijn opa zou niet weten wat hij zag!”

Ingerold

Tien jaar geleden durfde Eric nog niet te vermoeden dat zijn dochter hem zou opvolgen in het familiebedrijf, maar inmiddels is de 21-jarige Jessica de Kock al enkele jaren een vast gezicht in de winkel aan de pas gerenoveerde Halsterseweg. 

“Ik ben er eigenlijk gewoon ingerold”, zegt Jessica. “Ik zat op het CIOS, ontdekte dat dat niks voor mij was, en door af ten toe te helpen in de winkel leerde ik hoe leuk ik het vind om met klanten om te gaan. Ik heb nog geen groot plan voor de toekomst, ik zie wel wat er gebeurt. Maar deel zijn van een bedrijf dat 100 jaar bestaat? Dat is best wel cool. Waar zie je dat nou nog?”

Genen

Binnenkort komt een nieuwe De Kock het bedrijf versterken, verklappen Eric en Jessica. “Peter, de zoon van mijn broer Johan die jarenlang bij ons werkte, komt ons team versterken. Hij wilde ook graag deel zijn van ons familiebedrijf. Onze klanten weten wat een vakman zijn vader was, dus hij heeft zeker de juiste genen!”

Cadeaus

Een eeuwfeest moet natuurlijk gevierd worden. Dat doet De Kock Tweewielers dan ook in de 100 dagen tussen 1 maart en 8 juni. Dan zijn er leuke cadeaus bij aankoop van een fiets. Wie een kinderfiets koopt krijgt een snoepzak en mag een gratis accessoire uitzoeken. 

Bij aanschaf van een stadsfiets krijg je een jaar lang gratis ANWB Fietsverzekering, en een goedgevulde goodiebag. Die goodiebag is er ook voor kopers van een elektrische fiets, die bovendien ook een jaar gratis ANWB Fietsverzekering én een extra kettingslot ontvangen. 

Onderhoud

Eric en Jessica beloven dat er later dit jaar nog een leuke actie op onderhoud volgt. Want 100 jaar, dat word je maar één keer.

100 jaar De Kock Tweewielers
100 jaar De Kock Tweewielers.
100 jaar De Kock Tweewielers.