Afbeelding
Foto: Frans Tijink

Excursie naar Auvergnepolder

Algemeen

HALSTEREN - De Auvergnepolder ten westen van Halsteren kent een cultuurlandschap met akkers, natuur, rust en ruimte. Met het Lange Water/Verkorting, lang geleden een vaarroute tussen Bergen op Zoom en het Volkerak. Nu een rustig natuurgebied omgeven door riet en wilgen.

Op zondag 5 maart is er een wandeling door dit gebied en die staat in het teken van milieu, natuur en een stukje ‘geschiedenis’.

De gids gaat in op zowel het verleden als op de toekomst. De wandeling volgt het Lange Water tot aan de Princessenplaat. De Auvergnepolder kent een rijke geschiedenis. Al in de 13e eeuw was sprake van een polder ter plaatse, de Heer Boudewijnspolder, met daarin een dorpje genaamd Polre. In de storm van 1570 is de polder met de bebouwing verdronken. Opnieuw inpolderen heeft geduurd tot 1692 omdat Brabant en Zeeland er niet over eens waren tot wiens grondgebied het behoorde, en de polder als inundatievlak werd gebruikt voor het beschermen van Tholen (Zeeland) tegen de Spanjaarden.

In de nacht van 31 januari op 1 februari 1953 is de Auvergnepolder wederom ondergelopen tijdens de onlangs herdachte Watersnoodramp. Hier waren in totaal 63 doden te betreuren.

Praktisch:

Datum excursie: 5 maart 2023 om 10.00 uur en duurt ongeveer 2 uur. Deelname is gratis. Start bij het monument 1953 op de Slikkenburgseweg/Ignatiusdijk, Halsteren.

Foto: Vlak bij de oversteek over het Lange Water staat het monument voor slachtoffers van de watersnoodramp in 1953 uit Halsteren en Lepelstraat.