Fietsen als onderdeel van een triatlon.
Fietsen als onderdeel van een triatlon. Foto: Bep Tielemans

Sportactiviteit BWI: slow en sprint triatlon

Algemeen

ZUIDWESTHOEK - Op zaterdag 4 juni wordt er een triatlon gehouden in de Gemeente Woensdrecht die wordt georganiseerd door BWI in samenwerking met Stimulus en de Nederlandse Triatlon Bond. Deze triatlon is voor personen vanaf 21 jaar en bijzonder hierbij is dat er ook mensen met een beperking aan kunnen deelnemen. Er is namelijk een slow en een sprint Triatlon.

 

Jacky Jansens, een van de organisatoren namens BWI Woensdrecht, kijkt erg uit naar dit evenement: “Vorig jaar zijn we begonnen met de triatlon en het is totaal anders dan de reguliere triatlon. Deze is namelijk heel laagdrempelig, dus iedereen kan eraan deelnemen. We beginnen met een hele rustige training van 5 keer in MFC Kloosterhof, hiermee kunnen we het van beide kanten bekijken of we rekening moeten houden met een beperking en of het wel iets is waar iemand mee door wil gaan. Vanaf 11 april gaan we trainen in het Abdijbos. Hier gaan we wandelen of hardlopen en dit alles op een tempo dat voor iedereen verantwoord is. Uiteindelijk gaat iemand voor de slow of sprint triatlon. Naast het wandelen en of hardlopen vinden er ook core & hip stability trainingen plaats, dit is erg belangrijk bij het sporten. Core spieren zijn de dieper liggende buik- en rugspieren die de ruggengraat, het bekken en de schouders met elkaar verbinden. Ze vormen het fundament van het lichaam. Stevige core spieren of een goede core stability zorgen ervoor dat je dagelijks beter functioneert en kunt bewegen en sporten met minder kans op blessures. Hiervoor hebben we dan ook een prachtige samenwerking met Stimulus.” 

Naast het wandelen, hardlopen en de core & hip trainingen wordt er ook getraind voor het zwemmen. Dit is op zaterdagmiddag in het zwembad van Familyland. In zes middagen wordt er bij iedereen persoonlijk gekeken welke uitvoering het beste bij iemand past. Dit kan een schoolslag of bijvoorbeeld een borstcrawl zijn. 

Aanpassen

Jacky Jansens vervolgt: “Als iemand door een beperking een mindere score op een onderdeel heeft, kunnen we dit ook aanpassen. Bijvoorbeeld door iemand die snel vermoeid is bij het zwemmen iets langer te laten fietsen. Of iemand zit in een rolstoel en heeft een handbike, hierdoor kan hij natuurlijk niet hardlopen of wandelen. Met de handbike mag hij dan 5 kilometer langer een parcours afleggen over straat. Uiteindelijk kan iedereen 500 meter zwemmen, 20 kilometer fietsen in zijn/haar klasse en 5 kilometer wandelen of hardlopen. Het mooiste is dat iedereen het voor zichzelf doet en dat er geen tijd aan verbonden zit. Iedereen wordt uiteindelijk met een applaus ontvangen bij de finishlijn. Met alle trainingen werken we er natuurlijk aan om iedereen blessurevrij over de lijn te krijgen.” 

Lijkt het je nou ook wat om hieraan mee te doen en jezelf uit te dagen? Neem dan contact op met Jacky Jansens, telefoonnummer 06-22369703 of mail naar Jacky@bwiwoensdrecht.nl 

Aan de deelname zit een eigen bijdrage van 50 euro verbonden, dit is erg laag voor zoveel weken trainen. De trainingen starten vanaf 11 maart. 

Slow & Sprint Triatlon