Ans Koopman wist niet dat ze talent had voor dichten.
Ans Koopman wist niet dat ze talent had voor dichten.

Juf Ans dichtte burn-out van zich af

Algemeen

OSSENDRECHT – Ze was bijna 25 jaar juf op de Ossendrechtse basisschool Meulenrakkers, maar in 2020 maakte een burn-out alles anders voor Ans Koopman. Ze dichtte zich een weg naar herstel, en mag zich inmiddels auteur én ondernemer noemen. “Want”, zegt Ans, “iedereen heeft een talent; ik wist alleen niet dat ik talent had voor dichten!”

Dichten, dat deed Ans Koopman (57) een paar jaar geleden eigenlijk alleen in Sinterklaastijd, en dat vond ze prima. Ze had het immers druk genoeg met andere dingen: haar vier kleinkinderen, maar vooral haar werk als juf op de basisschool. “Op school moet alles op een bepaalde manier gebeuren, en is de administratieve druk enorm”, zegt Ans. “Achteraf gezien worstelde ik daar al jaren mee, want een burn-out ontstaat niet in één dag. In 2020 zakte de grond onder mijn voeten vandaan, en kon ik niets meer, alleen nog huilen. Ik meldde me ziek, en dacht er met een week of twee wel weer bovenop te zijn.” Die twee weken werden een reïntegratietraject dat veel langer zou duren. “Ik moest ontspannen”, zegt Ans, “dus ging ik veel wandelen en begon ik aquarellen te maken. Daar kreeg ik veel leuke reacties op. En ik had het nooit gedacht, maar ik begon ook te dichten. Ik zag een veertje door de tuin waaien, bedacht me hoe fijn het zou zijn als ik - net als dat veertje - toch zou kunnen dansen bij een beetje tegenwind, en ineens had ik een gedicht in mijn hoofd. “Was ik maar een veertje. Dat in het grasveld lag. Dan ging ik bij wat tegenwind. Toch dansend door de dag.” Dat vond ik zo mooi dat ik bleef dichten. Mijn gedichten bleken mijn uitlaatklep, en een manier om mijn burn-out te verwerken. Zo is ook mijn boek ontstaan.” Want in augustus 2022 verscheen Ans’ boek ‘De kleuren uit mijn hoofd’. Het boek vertelt het verhaal over Ans burn-out en haar weg daaruit aan de hand van haar gedichten. Het is te bestellen op haar webshop, waar ze inmiddels meer aanbiedt dan alleen haar boek. Ook verkoopt ze er allerlei wens- en cadeaukaarten die ze zelf ontwerpt. “En”, zegt ze, “ik hoop ook een aantal figuurtjes ontworpen. Dat zijn mijn helden op sokken, die allemaal een eigen talent hebben. Over hen schrijf ik een kinderboek, waarin ik kinderen wil laten zien dat iedereen een eigen, speciaal talent heeft.”
Dankzij haar burn-out ontdekte Ans haar eigen talent: “Ik ben altijd al gek geweest op boeken, maar had nooit gedacht dat mijn naam op een dichtbundel zou prijken. Ik zit weer goed in mijn vel en ben gelukkig.”

en ben gelukkig.”

Op school ben ik inmiddels gestopt. Toen ik er terugkwam merkte ik meteen dat het niets meer zou worden. Ik vond mijn collega’s en de kinderen nog even leuk, maar ik had nergens meer zin in. Sinds ik mijn eigen weg ben ingeslagen en serieus werk maak van mijn aquarellen en gedichten, zit ik weer goed in mijn vel. Ik ben zelfs nog nooit zo gelukkig geweest. Dat ik dat op mijn leeftijd heb bereikt, door het roer om te gooien en mijn eigen geluk te leren herkennen, dat is iets waar ik ontzettend trots op ben.”