In de klas is het muisstil als de wethouder voorleest.
In de klas is het muisstil als de wethouder voorleest. Foto: Dennis van Loenhout

“Lezen is echt heel fijn!”

Algemeen

HALSTEREN – Groep 4/5 van basisschool Sint Maarten kreeg afgelopen donderdagmorgen niet één, maar twee verrassingen. Wethouder Hans Peter kwam voorlezen, uit Dolfje Weerwolfje. En het boek waaruit hij voorlas, dat kregen alle leerlingen cadeau, zodat ze thuis verder kunnen lezen.

Voorlezen, daarvoor draait wethouder Hans Peter Verroen zijn hand niet om. “Ik ben ontzettend ervaren”, zegt hij, “ik heb al mijn kinderen voorgelezen, en voor mijn werk moet ik heel veel lezen. Thuis lees ik het liefste boeken van bijvoorbeeld Agatha Christie. Die nemen je even mee naar een andere wereld, laten je wegdromen en helpen je om je dingen voor te stellen. Lezen is echt heel fijn, dat willen we kinderen meegeven. Daarom krijgen alle leerlingen van groep 5, van alle scholen, vandaag een boek van de gemeente.”

Goede keuze

De gemeente koos voor het boek Dolfje Weerwolfje, van schrijver Paul van Loon, omdat dat lekker wegleest. Terwijl wethouder Verroen het eerste hoofdstuk voorleest aan groep 4/5 vertelt Chayenna (7) zachtjes fluisterend waarom dat een goede keuze is: “Dolfje Weerwolfje kan in een wolf veranderen, en dan is hij heel sterk. Dat vind ik heel leuk. Mag ik nu weer luisteren?”

Andere wereld 
Groep 4/5 hangt aan de lippen van de wethouder, en vindt het jammer dat die al na één hoofdstuk stopt met voorlezen. Juf Marieke is onder de indruk van de talenten van de wethouder: “Ze hingen aan zijn lippen en ze waren doodstil! Dat hij dit doet is heel leuk. Zelfs voor kinderen van deze leeftijd is het belangrijk dat ze af en toe nog worden voorgelezen, en door iemand worden meegenomen naar een andere wereld. Dat ze dit boek dan ook nog cadeau krijgen maakt het helemaal mooi. Ik zie dat ze niet kunnen wachten om naar huis te gaan en lekker verder te lezen.”

Leuk boek

Missie geslaagd, wat juf Marieke en de wethouder betreft. De kinderen van Sint Maarten weten weer hoe leuk lezen is. Ook Djairo (8), al heeft die het boek van Dolfje Weerwolfje al eens gelezen: “Ik neem het mee naar huis, en dan ga ik het voorlezen aan mijn zusje Elinn. Die is nul, maar die vindt het vast een heel leuk boek!”