Grensrijders trots op wereldkampioen Hennie Kuiper in 1975.
Grensrijders trots op wereldkampioen Hennie Kuiper in 1975.

Gouden status voor De Grensrijders

Algemeen

OSSENDRECHT – Corona trok gedurende twee jaar wereldwijd op vele fronten een zware wissel. De gezondheidszorg stond onder enorme druk, economisch vergde de pandemie haar tol. Door samenscholingen en het organiseren van evenementen ging meermaals een streep. Ook de festiviteiten naar aanleiding het gouden jubileum van Tourclub De Grensrijders gingen noodgedwongen de ijskast in. Op vrijdag 27 januari deed men alsnog met terugwerkende kracht van zich spreken en trakteerde de jubilaris haar leden op een vermakelijk wielercafé. 

West-Brabant in de zestiger jaren. Met name de verrichtingen van René Pijnen en Jan Janssen spraken tot de verbeelding. De zwartwit televisie bracht meer en meer de klassiekers en touretappes in beeld. In het kielzog van de professionals kropen regionaal ook steeds meer sportievelingen georganiseerd op een fiets. In navolging De Schelderijders in Hoogerheide staken op 22 oktober 1971 onder aanvoering van Wim Bogers en Peter van der Riet een dozijn enthousiaste Ossendrechtse tourfietsers de koppen bij elkaar, en niet veel later werd voor de naam Tourclub De Grensrijders gekozen. 

Piet Kil (73) weet het nog als de dag van gisteren. “De eerste ritten reden we nog op sportfietsen en in wollen truien. Niet veel later kregen we al iets wat op een racefiets leek, krom stuur, toeclips en vijf versnellingen. Onze wekelijkse tochtjes van zo’n vijftig kilometer bleven niet onopgemerkt en binnen enkele maanden reden we al met twintig coureurs rond.” 

In 1975 wordt dorpsgenoot Hennie Kuiper wereldkampioen op de weg en het wielervirus waart aanstekelijk rond. “Op een gegeven moment gingen we van 70 naar 100 leden. De groep werd te groot om veilig te blijven rijden. We besloten om het peloton in twee ploegen op te spitsen. De A-ploeg rijdt op zondag haar 65 tot 135 kilometer met een snelheid die boven de dertig kilometer per uur bedraagt. De B-ploeg komt tijdens hun ritten van 50 tot 80 kilometer niet boven de dertig kilometer per uur. Het vertrek is al jaren vanaf onze thuisbasis Café Boulevard in Ossendrecht en altijd onder het mom van ‘samen uit, samen thuis’.” 

Een halve eeuw verder is Tourclub De Grensrijders vele anekdotes rijker. Piet Kil vervolgt: ”In het begin was het pionieren en toen we eens richting Willemstad reden dachten ze hier in Ossendrecht van die komen nooit meer terug!”

Feliciaties voor Hennie en Ine Kuiper
Ludo Delcroix, Jan Janssen en Piet Maas
Ludo Delcroix
Peter van der Riet, Piet Kil, Jan Gijzen
TC de Grensrijders Ossendrecht 2019
Wielercafe Ossendrecht
Prijs voor Tommy Withagen
Petje op petje af
Grensrijders historie 1972