Ludo Delcroix, Jan Janssen en Piet Maas
Ludo Delcroix, Jan Janssen en Piet Maas

Gouden status Tourclub De Grensrijders

Algemeen

OSSENDRECHT - Een halve eeuw verder is Tourclub De Grensrijders vele anekdotes rijker. Piet Kil vervolgt: “Vele malen reden we de 185 kilometer naar Scherpenheuvel en organiseerden we tweedaagse tochten nabij Eindhoven en Duitsland. En natuurlijk elk jaar de gezinsfietstocht niet te vergeten.”

Oudenbosch

Tourclub De Grensrijders staat anno 2023 nog steeds als een huis met ruim honderd actieve leden. Wat is het geheim achter het succes? “Al die jaren is er altijd wel een groep die de club gezicht geeft, de organisatie op zich neemt. De club is een hechte vereniging waar niet alleen leden uit Ossendrecht maar ook van daarbuiten zich thuis voelen. Piet van Hees is 84 jaar en sluit nog altijd vanuit Hoogerheide aan. En ook Rini Jongenelen komt zelfs al jaren iedere zondag op de fiets vanuit Oudenbosch om met ons nog meer kilometers te maken”, aldus Piet Kil, die tevens twaalf jaar voorzitter van de tourclub was. 

Zo steekt de voormalig preses zijn waardering voor de huidige lichting roergangers niet onder stoelen of banken. “Petje af voor diegenen die zich bijvoorbeeld hard maken voor het nieuwe kledingpakket wat we binnenkort weer in ontvangst mogen nemen. En ook de organisatie achter de Gravel-Challenge sinds enkele jaren.”

Dimensie

Het fietsseizoen voor De Grensrijders loopt met een slordige 3000 kilometers vanaf de nieuwjaar-openingsrit tot in oktober. Op het eind maakt men de balans op en worden de kampioenen met de meeste kilometers in de benen geëerd. “Een competitie die ons seizoen een extra dimensie geeft en altijd voor een prettige discussie zorgt. Zo worden wekelijks de kansen gewikt en gewogen. Tijdens de eerste rit ontbraken er een paar, de concurrentie wreef zich al lachend in de handen. Nee, ook ik ga de eretitel dit jaar niet halen. Ik ga een paar weken op vakantie terwijl de rest gewoon doorfietst. Niet erg hoor, in het verleden heb ik diverse malen gewonnen”, knipoogt Piet Kil.

Vanaf de oprichting zijn Jan Gijzen als chauffeur en Peter van der Riet in de ondersteuning nog steeds in touw bij de tourclub. Piet Kil heeft de langste actieve staat van dienst in het Grensrijders-peloton. Met 126.000 kilometers op de teller blijft hij John Goossens vooralsnog ruim 3.500 kilometers voor. 

Wielercafé

Op vrijdagavond 27 januari hingen veel Grensrijders eens niet onder in de beugel maar aan de lippen van Ludo Delcroix, Jan Janssen en Piet Maas. Speciaal ter ere van het gouden jubileum van de tourclub gaf het trio oud-wielercoryfeeën acte de presence in een afgeladen Café Boulevard. 

Als een volleerde talk host loodste Roger Withagen de aanwezigen door een gevarieerd programma. Historicus John van Dooren zorgde voor prachtige beelden van het Ossendrechts fietsverleden zoals De Mol en Remy. Ondertussen boekte Tommy Withagen de zege in de ‘petje op-petje af quiz’. Op gepaste wijze stond men stil bij de wereldtitels van Ossendrechtse bodem van Jan Janssen (1964), Hennie Kuiper (1975) en Thalita de Jong (2016).

Ludo Delcroix, meesterknecht van Eddy Merckx, trakteerde het publiek op talrijke vermakelijke anekdotes, Jan Janssen blikte geëmotioneerd terug op zijn tourzege en Piet Maas vertelde over zijn periode als amateurklassiekerkoning. Kortom, een geslaagd uitroepteken achter inmiddels ruim een halve eeuw Tourclub De Grensrijders!

Wielercafé succes!

Afbeelding
Prijs voor Tommy Withagen
Peter van der Riet, Piet Kil, Jan Gijzen