Vleermuis onverslaanbare tegenstander Vivoo.
Vleermuis onverslaanbare tegenstander Vivoo.

Vleermuis verwijst Vivoo jaar langer naar de wachtkamer

Algemeen

HUIJBERGEN – De omheining was reeds verwijderd, de kettingzagen ronkten al. De ruim honderd eiken op het sportpark aan de Veenbes in Huijbergen sidderden van angst. Een minuut voor twaalf werden ze vanuit onverwachte hoek gered, de naburige vleermuizenpopulatie schoot te hulp. De Gemeente Woensdrecht moest noodgedwongen volledig in de ankers. Vivoo gedesillusioneerd voor minimaal een jaar terug in haar schulp. 

Milieuvereniging Benegora, Gemeente Woensdrecht, natuurvereniging Namiro, KNVB, buren, quickscan, Omgevingsdienst. Voor de outsider is het lastig om een touw eraan vast te knopen. Een resumé. De plaatselijke voetbalvereniging Vivoo groeide na de eeuwwisseling uit haar voegen en heeft op een gegeven moment zelfs het hoogste aantal seniorelftallen in de gemeente. Uitbreiding van een officieel speelveld naar twee is wenselijk. De gemeente Woensdrecht zoekt mede naar mogelijk een nieuwe passende locatie in en rond de Huijbergse dorpskom. De zoektocht levert echter niet het gewenste resultaat op en de focus gaat opnieuw op het huidige sportpark. Na wat puzzelen praaide toenmalig wethouder Hans de Waal dat het slechts een kwestie van tijd zou zijn of twee haaks op elkaar liggende velden zouden Vivoo uit de brand helpen. Het duurt dan nog ruim twee jaar tot de plannen op tafel komen. 

Woekeren

De Gemeente Woensdrecht wist echter de benodigde landbouwgrond niet bemachtigen en moest derhalve terug naar de tekentafel. Het resulteerde in een alternatief waarvoor de nodige offers voor gebracht zouden moeten worden. 

In haar streven om kost wat kost twee speelvelden te realiseren op een locatie waar dit eigenlijk niet mogelijk is, werd er gewoekerd met ruimte. Ook werd voorbij gegaan aan het feit dat Vivoo vandaag de dag nog maar over vier seniorenelftallen beschikt en uitbreiding hiervan op termijn een utopie lijkt. Richtlijnen vanuit de KNVB volstaan dan met één spelveld. 

Voor de toch twee velden en woningbouw werden alle hoeken van de beschikbare ruimte opgezocht. 

En dienden de ruim honderd eiken te worden gerooid, komen de velden enerzijds koud tegen het tennispark aan te liggen en krijgen buren aan de andere kant een tien meter hoog opvangnet gepresenteerd. 

Ophef

Het zorgde voor de nodige ophef en aandacht, ook buiten de Huijbergse grenzen. Nadat milieu- en natuurverenigingen hun boosheid over kap van ruim honderd eiken had geuit, meldde zich onlangs ook de Omgevingsdienst Midden en West Brabant (OMWB) zich met zwaarwegende bezwaren. 

Het ging niet akkoord met de door de gemeente uitgevoerde omgevingsscan en gelaste een nieuw onderzoek naar de aanwezigheid van vleermuizen in de nabijheid van het sportpark. Dit is pas mogelijk van april tot oktober. 

Vivoo, dat voor de winterstop voor haar duel met De Schutters al naar Ossendrecht was uitgeweken, acteert bij aanvang van de tweede helft van het seizoen 2022-2023 vanaf 29 januari opnieuw nog minimaal twaalf maanden op het ‘heilige’ gras.