Huldiging van de winnaars van de Woensdrecht Waarderingsprijs in het gemeentehuis.
Huldiging van de winnaars van de Woensdrecht Waarderingsprijs in het gemeentehuis. Foto: Dennis van Loenhout

Drie winnaars Waarderingsprijs

Algemeen

GEMEENTE WOENSDRECHT – De start van het nieuwe jaar is een tijd vol tradities. Eén van die tradities is de uitreiking van de Woensdrecht Waarderingsprijs. Die kent dit jaar drie winnaars: de organisatie van de Woensdrechtse Herdertjestocht, de Stichting Lichtstoet Woensdrecht en het Syrische gezin Jesri.

Als burgemeester Adriaansen hem en zijn familie aankondigt als winnaars van de Woensdrecht Waarderingsprijs balt de 14-jarige Mohamed Jesri zijn vuist en roept hij – binnensmonds, maar net niet helemaal – “Yes!”. “Dat deed ik omdat ik zo benieuwd was, en zo blij omdat we hebben gewonnen”, zegt hij later, nadat hij het podium verlaat. Mohameds moeder Nehem Jesri, zijn vader, zijn kleine broertje en zijn vijf zussen zijn afkomstig uit Syrië en weten wat het is om vluchteling te zijn. Toen de vluchtelingencrisis in 2022 ook in de gemeente Woensdrecht zijn sporen naliet stond de familie Jesri vooraan om te helpen. “Helpen met vertalen, met het regelen van alledaagse dingen of met de spelcomputer van Mohamed en zijn broers en zussen, die afleiding bood voor de jonge vluchtelingen. Mohameds zus Rahaf vond via de hulp die ze bood zelfs een baan, bij het Rode Kruis. “Hoe het voelt om de prijs te winnen?” zegt Mohamed, “Leuk natuurlijk! Dat vinden wij allemaal!”

Ook de Stichting Lichtstoet Woensdrecht is blij met de Waarderingsprijs. De editie van 2022 vond plaats in Putte en trok niet alleen meer dan 20 deelnemende wagens van beide kanten van de grens, maar vooral ook ruim 15.000 bezoekers. Bestuurslid Fon van Zunderd noemt de Lichtstoet een “verbindende factor”, hij zegt: “De Lichtstoet is meer dan het bestuur dat hier de prijs in ontvangst neemt. Ook de bouwclubs, de vrijwilligers en de verkeersregelaars maken de lichtstoet.” Henk van de Brug, één van de andere bestuursleden van de Stichting Lichtstoet Woensdrecht zegt dat de stichting blij is met de Waarderingsprijs: “We waren even verrast toen we hoorden van onze nominatie, maar als je ziet dat we in vijf jaar van een langzaam uitstervend evenement naar een lichtstoet die 15.000 mensen naar Putte trekt en ook in België steeds meer belangstelling krijgt, dan is het misschien toch niet zo verrassend. De Waarderingsprijs winnen is zeker mooi, maar we blijven nuchter doorwerken. We kijken alweer naar de komende editie, die wordt gegarandeerd ook weer erg mooi.”

Of er een volgende editie van de Woensdrechtse Herdertjestocht komt is nog maar de vraag. De werkgroep van Buurtvereniging De Straat die de beroemde Herdertjestocht 20 jaar lang organiseerde nam na de editie van 2022 afscheid. Lia Kuijlen is één van de mensen die al die jaren hielp met het opzetten van de Herdertjestocht. Ze is “superblij” met de Waarderingsprijs: “Voor ons is dit de mooiste manier om dit hoofdstuk af te sluiten, daar zijn we ontzettend dankbaar voor.”