Verduurzamen van het Broederhuis in Huijbergen.
Verduurzamen van het Broederhuis in Huijbergen. Foto: Starworks Studio

Broederhuis en Wilhelmietenmuseum verduurzamen

HUIJBERGEN - Het Broederhuis en Wilhelmietenmuseum in Huijbergen zijn begonnen met het verduurzamen van alle gebouwen. Met onder andere de verlichting waren ze al een aantal jaar geleden begonnen. Hierdoor ging de verlichting bijvoorbeeld aan met een bewegingssensor. Dit leverde al een besparing op. Maar nu werd het tijd voor het grote verduurzamen.

Anderhalf jaar geleden begon het project met het aanvragen van offertes bij verschillende bedrijven. Echter vanwege problemen met leveren stapte men over naar een ander die wel kon leveren. Tot verrassing van de broeders, konden ze nu zonnepanelen bestellen met een hogere opbrengst. 

Als eerste werden er nieuwe luchtbehandelingskasten geplaatst. Hiermee wordt de uitgeblazen warme lucht gezuiverd en teruggevoerd. Dit levert vooral in de winter zijn voordelen op. 


Meer dan 300 zonnepanelen 

Op vrijdag 26 mei werden de stellages geplaatst waarmee veilig de eerste zonnepanelen geplaatst konden worden op de dinsdag na Pinksteren. Meer dan 300 zonnepanelen worden er totaal over alle daken geplaatst. Hiermee gaan ze flink besparen, alleen al voor de keuken is dat al zo'n  6000 kw stroom en 11000 kuub gas op jaarbasis. In de toekomst gaan ze bij het Broederhuis nog verder kijken om nog meer te besparen op het verbruik van energie.

Verduurzamen broeders
Verduurzamen broeders