Het Sint Maartensplein in de centrumwijk wordt ook vernieuwd. Foto: Ger van Laarhoven.
Het Sint Maartensplein in de centrumwijk wordt ook vernieuwd. Foto: Ger van Laarhoven. Foto: Ger van Laarhoven

Het Sint Maartensplein in Halsteren

HALSTEREN - Ook het Sint Maartensplein haalt nog nog wel eens het nieuws. Is het niet door het ophangen van vogelhuisjes in de strijd tegen de eikenprocessierups, dan is het bijvoorbeeld door het opknappen van de in het midden gelegen speeltuin. 

Uit alles wat je over de straat kunt vinden komt een gevoel van saamhorigheid naar voren. Samen met elkaar wordt daar van alles bedacht en gedaan. Een echt ouderwets buurtje dus eigenlijk.

Vlakbij een basisschool en dan die al eerder genoemde speeltuin maken het een fijne leefomgeving voor gezinnen met jonge kinderen. Het sociale aspect maakt dat ook ouderen het hier best naar hun zin zullen hebben.
Het onderdeel plein wat in de straatnaam zit is eigenlijk een groot centraal terrein met daar omheen de straat. De speeltuin en het speelveld in het midden vormen het centrum van de buurt. Het speelveld dat trouwens ook ambities heeft om als het echt koud is, als ijsbaan te worden gebruikt. Aan de noordkant loopt de Vijverstraat waar de basisschool “RK St. Maarten” uitkijkt over het Sint Maartensplein.


De meeste huizen in de straat zijn ergens in de jaren 50/60 gebouwd. Het zijn zeg maar eenvoudige woningen met aan de buitenkant weinig of geen variatie. Daar gaat echter verandering in komen. Woningstichting "Stadlander” wil namelijk in 2024 hier de huurhuizen gaan slopen om er nieuwbouw te zetten.

Niet alle woningen in deze straat zijn huurwoningen; er staan ook nog een aantal koopwoningen in deze straat. Hier heeft de stichting dus geen zeggenschap over. 

Om leegstand te voorkomen wordt er nu gewerkt met tijdelijke huurcontracten. Het voortraject voor de metamorfose van wijk Centrum-Oost is inmiddels in volle gang.

Luifel aan woning op het Sint Maartensplein
Overzicht Sint Maartensplein
Speeltuin Sint Maartensplein
Afbeelding