UWV
UWV

Arbeidsmarkt West-Brabant

Algemeen

REGIO - De groei van werkgelegenheid in West-Brabant komt in 2024 in een lagere versnelling door lagere economische groei en krapte op de arbeidsmarkt. Dat blijkt uit de arbeidsmarktprognose 2023-2024 van UWV. In de meeste sectoren neemt het groeitempo af. Voor de industrie, financiële diensten, bouw en het openbaar bestuur wordt een lichte banenkrimp verwacht.


Milou Audenaerd, arbeidsmarktadviseur van UWV: “De arbeidsmarkt staat onder druk. Niet alleen vanwege de lagere economische groei, maar ook door de aanhoudende krapte. Hierdoor zijn bedrijven genoodzaakt andere oplossingen te zoeken dan het werven van personeel voor bestaande functies, als zij de productie willen laten groeien.” 

De werkgelegenheid ontwikkelde zich in de afgelopen jaren behoorlijk positief. Zo groeide het aantal werknemersbanen in de arbeidsmarktregio West-Brabant sinds 2020 met 16.600. 


Herstel economie na twee crises

De economie bleek weerbaar en herstelde snel van de twee crises die elkaar in korte tijd opvolgden (corona en energiecrisis). 

Dit neemt niet weg dat de verwachtingen voor de komende jaren minder positief zijn, onder andere door de aanhoudende hoge inflatie, arbeidsmarktkrapte, onzekerheden op de internationale markten en afkoeling van de woningmarkt. In sommige sectoren wordt zelfs een lichte krimp verwacht. 

Afname werknemersbanen

In de industrie en financiële dienstverlening neemt het aantal banen van werknemers al in 2023 af. In 2024 volgt ook in sectoren als de bouw, openbaar bestuur en het onderwijs een afname van werknemersbanen.

In totaal neemt het aantal werknemersbanen in West-Brabant in 2023 en 2024 nog wel toe met 4.400 (1,3%) en komt uit op 345.700 banen. Deze groei wordt echter voor een belangrijk deel in 2023 gerealiseerd.

Personeelstekorten belemmeren verdere banengroei

Vanaf 2024 neemt het groeitempo van de werkgelegenheid sterk af. Personeelstekorten spelen hierbij een belangrijke rol. De mensen die direct beschikbaar zijn op de arbeidsmarkt worden bijna allemaal volledig ingezet. Dit zorgt ervoor dat er op de arbeidsmarkt bijna geen ruimte meer is voor verdere groei. Audenaerd: “Er zijn bedrijven die minder hard groeien dan ze zouden willen, onder andere vanwege aanhoudend personeelstekort, lagere economische groei en onzekerheid. De druk van aanhoudende personeelstekorten stimuleert bedrijven om vol in te zetten op automatisering, robotisering en andere manieren om de arbeidsproductiviteit te laten toenemen. Maar ook het  binden van huidig personeel of werk anders indelen is belangrijker dan ooit.”

Kwalitatieve mismatch

De krapte op de arbeidsmarkt wordt voor een belangrijk deel veroorzaakt door een kwalitatieve mismatch. Dit houdt in dat het aanbod van werkzoekenden niet goed aansluit op de vraag van werkgevers. Door de snelle ontwikkelingen op de arbeidsmarkt worden er steeds andere vaardigheden gevraagd. Werkzoekenden die zich onvoldoende ontwikkelen of hier niet de mogelijkheid voor hebben raken hierdoor steeds verder achter op de arbeidsmarkt.

UWV helpt dit te voorkomen door werkgevers te ondersteunen bij het anders inrichten van werk, zodat hun organisatie toegankelijker wordt voor een grote groep werkzoekenden.