Februari-toets?

GEMEENTE BERGEN OP ZOOM - VVD-fractie Bergen op Zoom heeft in de rondvraag van de Commissie Algemeen de vervanger van de Cito-toets aangekaart die in 2024 gepland is in de eerste weken van februari. 


Raadslid Josita Delhez: "Dit betekent dat kinderen van groep 8 volgend jaar in de week vóór of tijdens de Vastenavend deze belangrijke doorstroomtoets moeten maken. Meerdere Limburgse verenigingen, de Brabantse Carnavalsfederatie en de VVD in Breda riepen al om de periode van de toetsing te verruimen. Als Bergse VVD ondersteunen wij deze oproep van harte. Veel kinderen zijn in die weken druk bezig met bouwen aan een wagen, afmaken van de schooloptocht of het liedje oefenen. Vastenavend is van enorm belang voor de saamhorigheid in onze gemeente, en de jeugd is hier een belangrijk onderdeel van. Daarnaast blijkt dat de week voor de echte Vastenavend de kinderen moeite hebben om zich te concentreren op school, waardoor de doorstroomtoets ook minder goed gemaakt zou kunnen gaan worden.
Graag willen wij vragen: Deelt het college onze zorgen? Zo ja, is het college bereid om (bijvoorbeeld) met meerdere gemeenten en carnavalsstichtingen samen een brief te schrijven aan de minister omtrent dit onderwerp? En is het college, in het vervolg daarop, bereid om de minister uit te nodigen in 'ons Krabbegat' om te laten zien dat de Vastenavend meer is dan een evenement?"

De wethouder onderwijs deelde de zorg en gaat met de ambtelijke staf aan de slag om te kijken wat de mogelijkheden zijn. En uiteraard is het college genegen om de minister en de overige leden van het kabinet uit te nodigen om kennis te maken met de Vastenavend in gemeente Bergen op Zoom. De VVD-fractie wacht vooralsnog het verdere antwoord van de wethouder af.