Workshop bij Stichting Artificial Unlimited.
Workshop bij Stichting Artificial Unlimited. Foto: Starworks Studio

Stichting Artificial Unlimited

OSSENDRECHT - Stichting Artificial Unlimited is onlangs opgericht met als doel het bevorderen van driedimensionale (3D) kunst waaraan ook kleur kan worden gegeven door mensen die blind of visueel beperkt zijn. Kleur is namelijk meer dan kleur alleen. Het bevorderen van kunstontwikkeling voor deze groep mensen gebeurt al sinds 2016, eerst onder de paraplu van andere stichtingen, maar nu als een zelfstandige organisatie.  


Een belangrijk onderdeel van de stichting is de 3D kunstworkshop voor mensen die blind of visueel beperkt zijn. Deze workshop biedt een unieke ervaring waarbij de deelnemers uit hun comfortzone worden gehaald en worden begeleid door een ervaren kunstenaar die hen laat zien hoe kleur en vormen emoties kunnen overbrengen. Door het gebruik van verschillende texturen, materialen en technieken leren de deelnemers hoe ze kunst kunnen creëren die zowel visueel als tactiel aantrekkelijk is. Dit stimuleert niet alleen de creativiteit, maar bevordert ook sociale interactie en zelfvertrouwen. 

Cursisten die de workshops al hebben gevolgd, zijn enthousiast over de ervaring: "Het was een geweldige manier om creativiteit te stimuleren en tegelijkertijd nieuwe mensen te ontmoeten", aldus een van hen. Een ander zei: "Ik had nooit gedacht dat ik iets als dit zou kunnen doen, maar nu heb ik mijn eigen kunstwerk dat ik met trots aan anderen kan laten zien en zelf ook kan voelen." “De kunstenares koppelt kleuren aan gevoelens en dat brengt heel wat teweeg. Ik ben me beter gaan voelen en durf nu de deur weer uit om samen met lotgenoten een mooie creatie te maken. Niet alleen de creatie is leuk maar de groepsenergie is geweldig. Je mag er huilen en je kan er lachen. De begeleiding is top!” 

Om de workshops te kunnen blijven organiseren is de stichting op zoek naar financiële steun, degelijke materialen en aangepast meubilair. Met meubilair wordt bedoeld: verstelbare tafels, goede verstelbare stoelen, degelijke schildersezels, opbergsystemen etc. Goede materialen zijn nodig om te komen tot een mooi 3D kunstwerk.  

Winkels kunnen een spaarpotje vragen om neer te zetten waarin klanten (wissel)geld kunnen doneren en ook individuen kunnen een bijdrage leveren door te doneren op rekeningnummer NL05 RBRB 8841 2851 33 ten name van Stichting Artificial Unlimited. De stichting heeft de ANBI-status gekregen, wat voordelen biedt voor de donateurs. 

"We zijn ontzettend dankbaar voor alle steun die we kunnen krijgen om onze missie te blijven realiseren", aldus de voorzitter van de stichting. "We willen graag mensen die blind zijn of met visuele beperkingen te maken hebben, de kans geven om hun creativiteit te uiten en hun eigen unieke kunstwerken te maken", aldus Christel De Buyser. 

Stichting Artificial Unlimited
Stichting Artificial Unlimited