Uitreiking van de 50-ste Groene Pluim bij De Kok Bouwgroep.
Uitreiking van de 50-ste Groene Pluim bij De Kok Bouwgroep. Foto: Dennis van Loenhout

Vijftigste Groene Pluim voor De Kok Bouwgroep

BERGEN OP ZOOM – Afgelopen week werd de 50e Groene Pluim uitgereikt aan De Kok Bouwgroep in Bergen op Zoom, in het bijzoijn van Commissaris van de Koning Ina Adema en wethouder Dominique Hopmans. Het Bergse familiebedrijf is trots, maar weet ook: “een pluim is nog geen kip”.

De Groene Pluim is een onderscheiding voor bedrijven die duurzaam werken. De eerste Groene Pluim werd in 2016 uitgereikt aan Saver. Sindsdien zijn er 49 Groene Pluimen uitgereikt: 2 in Zuid-Holland, 6 in Zeeland en 42 in Noord-Brabant. In die provincie is Bergen op Zoom koploper. De Groene Pluim die De Kok Bouwgroep ontvangt is niet alleen de 50e in totaal, het is ook de negende voor de gemeente Bergen op Zoom.


Vasthouden

Wethouder Dominique Hopmans is er trots op, zo trots dat hij meteen Commissaris van de Koning Ina Adema uitnodigde om aanwezig te zijn. Ook Adema is vol lof over de inspanningen van de 50 Groene Pluim-houders. Zelf werkte ze ooit bij een bedrijf waar ze verantwoordelijk was voor een certificeringssysteem: “Dus”, zegt ze, “ik weet dat het feit dat je een Groene Pluim haalt een felicitatie waard is, maar ik weet ook dat het ingewikkeld en complex is om dat niveau vast te houden.”


Inspireren

Dat weet Yannick Jansen, vestigingsleider van P. Jansen installatietechniek, net als vastgoeddirecteur Stefan van Loon van Woningcorporatie Stadlander en zijn collega, programmaleider Madeleine de Jong. De Groene Pluim van zowel Standlander als die van P. Jansen installatietechniek wordt met vijf jaar verlengd. “Wij werken hard aan duurzaamheid”, zegt Van Loon, “dat we vijf jaar geleden een Groene Pluim kregen was al mooi, maar we weten: een pluim is nog geen kip. We doen wat we kunnen. Zo motiveren we al onze collega’s om met voorstellen of ideeën te komen, zij zijn onze “Groenlanders”, we inspireren elkaar.”


Kansen

Dat een Groene Pluim bijzonder is, maar ook een inspanning vraagt beseffen Bart de Kok en Robbert van de Sande van De Kok Bouwgroep maar al te goed: “Het is leuk om hier te mogen staan”, zeggen ze, “als bedrijf zijn we ons bewust van onze maatschappelijke rol en proberen we elke dag de wereld een stukje beter te maken. De crises van de afgelopen jaren hebben op dat vlak ook kansen geboden, bijvoorbeeld door te gaan nadenken over het gebruik van andere materialen, en manieren om duurzamer te bouwen.” 

Wethouder Dominique Hopmans prijst De Kok Bouwgroep om het feit dat het bedrijf werkt met een eigen landschapsarchitect en ecoloog: “Bovendien werkt De Kok met mensen die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt, en wordt er veel aandacht besteed aan hergebruik, het beperken van uitstoot en de afwikkeling van afvalstromen.”

Wethouder Hopmans speldt Robbert v.d. Sande van De Kok Bouwgroep de Groene Pluim op.