Uitleg over geluidsmetingen bij de presentatie van Benegora.
Uitleg over geluidsmetingen bij de presentatie van Benegora. Foto: Starworks Studio

Geluidspresentatie door Benegora

HUIJBERGEN - Milieuvereniging Benegora organiseerde woensdagavond een bijeenkomst in MFC De Kloek. Voorafgaand aan de presentatie kwamen Benegora eerst met de leden en donateurs bijeen. 


Om 20.15 uur begon de presentatie van Klaas Rosskamp, door zijn voorgaande beroep is hij een expert op het gebied van geluidsmetingen. Benegora komt op voor het leefmilieu en welzijn van de inwoners van de Zuidwesthoek met betrekking tot natuur en infrastructuur.  

Met deze presentatie legde Klaas uit dat ook geluid een oorzaak is van gezondheidsklachten. Denk hierbij aan geluidsoverlast door industrie, verkeer en andere vormen van geluidsoverlast. Benegora zet zich al jaren in voor geluidsmetingen in de regio bij bedrijven en particulieren. Zij beschikken ook over hoogwaardige meetapparatuur. Tijdens de presentatie maakte hij aan de geïnteresseerden duidelijk hoe zulke metingen verricht  moeten worden. Ook legde hij uit hoe bijvoorbeeld verkeersoverlast berekend wordt. ‘’Een auto maakt bijvoorbeeld 60 decibel lawaai, maar als je er twee gaat meten maakt dat niet 120 DB maar wordt dit 63 DB"'. Dit legde hij uit met verschillende grafieken. Ook werd duidelijk dat niet iedereen hetzelfde hoort of dat geluiden als minder prettig ervaren worden. “Zo gaan de jongeren en volwassenen graag naar de discotheken, dit is niet altijd een positief effect op je gehoor. Langdurig hard geluid beschadigt je gehoor, dit is natuurlijk niet altijd gelijk merkbaar. Kan namelijk ook pas op latere leeftijd merkbaar worden. Bescherm daarom altijd goed je gehoor." 

De geïnteresseerden mochten na de hele presentatie ook nog diverse toonhoogtes beluisteren. Van lage tot hoge frequenties, zoals je deze ook in het dagelijks leven kunt horen. Voor meer informatie kijk op www.benegora.nl

Afbeelding
Afbeelding