Altijd een sfeervol onthaal bij de doorkomst van de Roparun in de Burg. Elkhuizenlaan.
Altijd een sfeervol onthaal bij de doorkomst van de Roparun in de Burg. Elkhuizenlaan. Foto: Bep Tielemans

Doorkomst Roparun 2023 Elkhuizenlaan

HALSTEREN - Het organisatiecomité Doorkomst Roparun Elkhuizenlaan is al enkele maanden bezig met de voorbereidingen voor de feestelijke passage van alle deelnemende lopers en fietsers. Sinds 2008 wordt de doorkomst van de jaarlijkse estafetteloop opgeleukt met een groot aantal activiteiten. Het programma voor het komende pinksterweekend is groot en biedt voor ieder wat wils.  


Het comité heeft in 2009 het Halsterse Runningteam De Brabantse Wal geadopteerd als groep waar de opbrengsten jaarlijks naar worden overgemaakt. De band tussen het team en comité is steeds versterkt en dat maakt dat er al jarenlang sprake is van een zeer nauwe en uiterst prettige samenwerking. Ook voor het komende Pinksterweekend is er een uitgebreid programma samengesteld dat voor jong en oud aantrekkelijk is om mee te maken. 


Zaterdag 27 mei: ontbijt Runningteam 

Inmiddels is het een traditie geworden; alle leden van Runningteam De Brabantse Wal verzamelen zich bij Cafetaria De Beek voor een stevig en gezond ontbijt. Bij goed weer vindt deze samenkomst buiten plaats, bij slecht weer kan men uitwijken naar binnen. Vele familieleden en vrienden van de teamleden zijn aanwezig om de deelnemers uit te zwaaien bij hun vertrek naar de startplaats. De voorzitter en teamcaptain spreken de totale groep toe om ze sterkte te wensen voor de tocht van meer dan 530 kilometer. Na het vertrek van de stoet busjes en vrachtwagens is de Roparun 2023 voor het team eigenlijk officieus begonnen. 


Zondag 28 mei: opbouwen en versieren 

Veruit de drukste dag voor de talrijke vrijwilligers. Al in de ochtenduren wordt begonnen met het inrichten van het plein bij Winkelcentrum De Beek. Tenten worden geplaatst, het grote terras wordt klaar gezet en natuurlijk heel belangrijk; het aanbrengen van de kenmerkende "gele versiering" van de totale Elkhuizenlaan. Een karwei waarbij "spontaan helpende handjes" nog steeds van harte welkom zijn. De lengte van de straat betekent immers dat er flink wat gele vlaggen, ballonnen en ander materialen moeten worden bevestigd. Na al die jaren is het nog steeds een prachtig beeld om te zien dat een groot aantal mensen samen druk bezig zijn om de straat een "gele uitstraling" te geven. De sfeer is altijd gemoedelijk en het karwei zorgt voor een leuke verbroedering tussen de vrijwilligers. Sommige bewoners kijken echt naar deze dag uit. Ze zijn vaak op eerste pinksterdag al jarenlang nauw betrokken bij de opbouw. En iedereen draagt haar of zijn steentje bij. Ook de simpele karweitjes tellen mee. Het opblazen en knopen van de vele ballonnen is bijvoorbeeld een bezigheid waarbij een groot aantal vrijwilligers broodnodig zijn. 


Speciale gedenkplaats voor stiltemoment

Evenals vorig jaar wordt er door Adrie Rockx van Uitvaartverzorging Verbogt-Rockx een gedenkplaats ingericht. Hier kunnen alle mensen die dat willen stil staan bij dierbaren die overleden zijn of die nu ernstig ziek zijn. Deze speciale gedenkhoek kan vanaf zondagavond worden bezocht. De inrichting is sereen en biedt wellicht troost aan hen die dat nodig hebben. Er kunnen gratis lichtjes worden aangestoken. Adrie Rockx heeft prachtige plannen om deze gedenkplaats weer een sfeervol en verbindend karakter te geven. U kunt de gedenkhoek vinden bij de voormalige bushalte aan de Elkhuizenlaan tegenover het winkelcentrum De Beek. De ervaring heeft geleerd dat veel mensen een dergelijke gedenkplaats zeer kunnen waarderen en er veelvuldig gebruik van gemaakt wordt. Het herinnert er iedereen aan waar de Roparun voor georganiseerd wordt. Het motto van deze estafetteloop is dan ook; "trachten leven toe te voegen aan de dagen waarin geen dagen meer aan het leven kunnen worden toegevoegd". Het doorkomst-comité is dan ook blij dat Adrie Rockx deze plaats opnieuw voor zijn vakbekwame rekening neemt. Wij hopen dat er zondag en maandag veel toeschouwers en passanten deze plaats met een bezoek vereren. 


Maandag 29 mei: doorkomst vol activiteiten

En dan is het tijd voor datgene waar veel bezoekers naar uitkijken; de doorkomst in de Elkhuizenlaan van alle deelnemende teams! De lopers en fietsers worden -hopelijk met veel publiek- aangemoedigd voor hun sportieve prestaties. Een speaker verwelkomt de dapperen en geeft de toeschouwers nadere informatie. Natuurlijk is er muzikale ondersteuning. Een discotheek zorgt voor vrolijke muzikale klanken en er zijn live-optredens van enkele artiesten. Op het grote terras bij het winkelplein wordt er gezorgd voor overheerlijke ontbijtjes. Ook de dorstige kelen kunnen hier worden gesmeerd. Verder is er een loterij. De opbrengst van al deze activiteiten komt ten goede aan het Halsterse Runningteam De Brabantse Wal. Zij zorgen ervoor dat het batig saldo wordt overgemaakt aan de Stichting Roparun. Voor de jongste toeschouwers zorgt -zoals al vele jaren- KIndervakantiespel "Onder de Panne" dat deze groep door spelletjes ook hun vertier heeft tijdens de doorkomst. Wij hopen tweede pinksterdag op een grote belangstelling en toestroom van publiek. Laat zien dat u de Roparun en de deelnemers een warm hart toedraagt. U bent allemaal van harte welkom in de Elkhuizenlaan. Graag tot ziens bij het winkelcentrum! En... vrijwilligers om op te bouwen en de versiering weer te verwijderen kunnen wij altijd gebruiken.