Sjaak van Treijen en Jack Groffen.
Sjaak van Treijen en Jack Groffen. Foto: Dennis van Loenhout

Van wassen in teiltje tot robotmaaier

Algemeen

LEPELSTRAAT – Lepelstraatse Boys bestaat 75 jaar. Dat wordt groots gevierd, met een optreden van Rowwen Hèze, een wedstrijd tegen het sterrenteam van RTL en een feest voor leden, oud-leden en sponsors. Er is veel gebeurd in de historie van Lepelstraatse Boys, maar één ding is nooit veranderd: de onbreekbare band met de Lepelstraatse gemeenschap.

Samen maken ze zich vrolijk om de nieuwe robotmaaier die sinds kort rondhobbelt op de velden van Lepelstraatse Boys: “Hij was de weg kwijt, omdat de GPS niet goed werkte. Maar nu is hij goed afgesteld en werkt het prima. Echt een bijzonder ding!” Eén ding weten clubiconen Sjaak van Treijen (79) en Jack Groffen (57) zeker, dat hadden ze in 1948, in Café De Zwaan, nooit kunnen vermoeden. Want daar, in Café De Zwaan van Reinier van Isselt, begon het op 15 augustus 1948 allemaal met de oprichting van een voetbalvereniging die de naam “Lepelstraatse Boys” kreeg.

Vanzelfsprekend

Bij die club rende Sjaak van Treijen maar liefst 59 jaar lang over de velden. En hij was niet alleen voetballer: 23 jaar lang was hij voorzitter, maar hij was ook jeugdtrainer- en leider, en nog altijd is hij actief, in alles waar de vereniging hem bij kan gebruiken: “Ik doe niks, en ik doe van alles”, lacht hij, “ik maak de kleedkamers schoon, ik doe boodschappen voor de kantine, ik zeg wat ik op mijn hart heb en dan ga ik weer naar huis. Zoveel uren als vroeger maak ik niet meer, maar Lepelstraatse Boys hoort bij mijn leven. Ik ben ermee opgegroeid. Mijn vader zat ook al in het bestuur. Toen de allereerste reclameborden langs het veld moesten komen, volgens mij was dat in 1974, zijn we ze samen gaan ophangen. Als je zo lang deel uitmaakt van een vereniging, dan tellen de jaren niet meer. Voor mij is Lepelstraatse Boys gewoon vanzelfsprekend, de club is er voor mijn gevoel altijd geweest. Dat ik erelid ben hoeft niet in de krant hoor. Zeg maar dat ik een soort terreinbeheerder ben.”

Betekenis

Voor Jack Groffen is het nauwelijks anders: hij is al 50 jaar lid van de vereniging, was 25 jaar lang secretaris en is als wedstrijdsecretaris en elftalleider nog altijd elk weekend aanwezig: “elke dag van elk weekend kom ik van Halsteren op het fietsje naar Lepelstraat. Dat hoort er gewoon bij, en ik kom dan echt niet alleen voor het eerste”, zegt hij.

“Ik snap heel goed wat Sjaak zegt. Lepelstraatse Boys is gewoon deel van je ritme. Dat de club 75 jaar bestaat is geweldig bijzonder, maar je staat er niet echt bij stil. Maar ik ben me wel bewust van de betekenis die de club al die jaren heeft gehad voor de Lepelstraatse gemeenschap, en nog steeds heeft. Lepelstraatse Boys brengt mensen bij elkaar. Spelers en trainers, maar ook toeschouwers, en de vele vrijwilligers die klaarstaan als er iets georganiseerd wordt. Iedereen kent elkaar, iedereen staat voor elkaar klaar en iedereen vindt ontspanning bij de club.”

De verhalen van vroeger kennen Jack en Sjaak als geen ander. Het allereerste veld van de club lag op een verhoging, achter de achterlijn lag een “gat” van tenminste twee meter diep, dat bij regen volliep met water en waar regelmatig ballen – en soms hele spelers – in verdwenen. “Dat was wat, als je daar een bal uit moest halen”, weet Sjaak nog, “dan was je doornat. Maar dat was je ook als je je na de wedstrijd ging wassen, buiten in een teiltje. De spelers van nu zijn verwend met hun douches in de kleedkamer, die kunnen zich dat niet voorstellen, maar zo ging het toen. Ik vond het een mooie tijd.”

Ondertussen kijkt Lepelstraatse Boys ook vooruit, naar een mooie toekomst. Die begint – uiteraard – met een groot feest om het 75-jarig bestaan te vieren. Daarom staat het Groen Gras Festival, op vrijdag 9 en zaterdag 10 juni, dit jaar in het teken van de jarige voetbalvereniging. Op vrijdag komt de Limburgse band Rowwen Hèze naar de feesttent in Lepelstraat, een dag later gevolgd door Wolter Kroes, Jeffrey Heesen en Jan Biggel. Op die zaterdag speelt Lepelstraatse Boys bovendien een wedstrijd tegen het Sterrenteam van RTL. Hoe drukker het wordt, hoe liever, zeggen Sjaak en Jack: “Iedereen is welkom, in de feesttent is plaats genoeg. Alleen de zondag is exclusief voor onze leden, oud-leden en sponsors. De rest van het weekend vieren we feest met de hele gemeenschap.”

Ook de sportieve toekomst van Lepelstraatse Boys is rooskleurig. Hoewel het eerste elftal op dit moment onderaan staat in haar klasse zien Sjaak en Jack veel kansen: “De ploeg is nog erg jong”, zegt Jack, “en je ziet dat ze ervaring missen, maar je ziet ook dat ze snel leren. Als deze groep bij elkaar blijft, dan kunnen ze nog heel ver komen.”

Afbeelding