Weekend 1 Giro - parcours week 1 - diversen

UITSLAGEN

World Tour Duitsland ESCHBORN-FRANKURT. De enige Duitse 1-daagse World Tour-wedstrijd werd -traditioneel op 1 mei verreden. Koers draagt thans de naam ESCHBORN-FRANKFURT. Zegebloemen naar Sören Kragh Andersen van Alpecin-Deceuninck die de eindsprint won uit een kopgroep van 10 renners. Nieuw succes voor de ploeg van Gebr. Roodhooft. Ronde van Griekenland kende als etappewinnaars; Pool Stanislaw Aniolkowski (Human Powered Health), Belg Timothy Dupont (Tarteletto-Isorex), Iuri Leitao (Caja Rural) en opnieuw Stanislaw Aniolkowski. Portugees Iuri Leitao behaalde de eindzege in deze rittenkoers. ProTour Frankrijk Tro Bro Léon leverde een zege op voor Italiaanse renner Giacomo Nizzolo van Israel-Premier Tech. Deze zware koers leidde over vele onverharde wegen.   

UITSLAGEN VUELTA FEMENINA 2023

1e etappe was een ploegentijdrit die met een heel klein verschil gewonnen werd door de damesequipe van JUMBO-Visma. Toch een knappe prestatie! Eerste klassementsleidster was Britse Anna Henderson uiteraard rijdend bij JUMBO-Visma. Etappe 2 bracht winst voor onze landgenote CHARLOTTE KOOL (Team DSM).  Zij won de eindsprint van een uitgedund peloton. Nieuwe leidster werd MARIANNE VOS van JUMBO-Visma. 3e etappe was een vlakke rit. Door waaiervorming sterke kopgroep van ca. 30 rensters. Sprint werd overtuigend gewonnen door MARIANNE VOS van JUMBO-Visma. De 247e zege in haar lange, succesvolle carrière. Etappe 4; een vrij heuvelachtige rit. Met zowaar een onvervalst bisnummer van MARIANNE VOS. De 35-jarige vedette veroverde -zonder problemen- haar 248e overwinning. 5e etappe ging de bergen in. Finish na slotklim van 5 kilometer, gemiddeld 6,7% stijging. Ritzege ging naar een waarlijk superieure DEMI VOLLERING van SD Worx. De ijzersterke Nederlandse- met winst in 3 liefst voorjaarsklassiekers- werd klassementsleidster in deze Spaanse Ronde. Etappe 6, verreden op heuvelachtig terrein. Door plaspauze tijdens het vormen van een waaier raakte Vollering op achterstand. Ritzege van 21-jarige Italiaans lichtgewicht (40 kg.) Gaia Realini van Trek-Segafredo. ANNEMIEK VAN VLEUTEN (Movistar) veroverde de leiderstrui. 7e en laatste etappe met aankomst bergop Lagos de Covadonga. Slotklim van 12,5 kilometer, steil en onregelmatig. Mooie ontknoping van deze etappewedstrijd op hoog niveau. Ritzege was voor een getergde DEMI VOLLERING van SD Worx. Echter, ANNEMIEK VAN VLEUTEN (Movistar) won -met exact 9 seconden verschil- voor de 3e maal op rij deze Spaanse Grote Ronde. Strijdend tot en met de laatste meter. 

GIRO D' ITALIA 2023 HET OPENINGSWEEKEND

Zaterdag 6 mei begon de Ronde van Italië met een individuele tijdrit van 19,6 kilometer. Zege en daarmee 1e Roze Leiderstrui gingen naar een superieure wereldkampioen Remco Evenepoel. De Belg van Soudal-Quick Step verpulverde alle concurrenten. Gemiddelde snelheid 55,211 kilometer per uur. Waanzinnige prestatie! Etappe 2 was een vlakke rit met aankomst in San Salvo. Dagwinnaar werd -na een ziedende eindsprint- de Italiaan Jonathan Milan rijdend voor Bahrain-Victorious. 

PARCOURS GIRO ETAPPE 3 TOT EN MET 11

Etappe 3; maandag 8 mei, wederom een vlakke rit maar wel 1 met een lastige finale. In goed Italiaans heet dat "Grande Casino". 4e etappe wordt verreden in de Apennijnen. Middengebergte met aankomst in Lago Lacenco. Slotklim naar Colle Modella is 9.600 meter lang, gemiddeld 6,2%. Passages van 9,4%. Etappe 5 is een typische heuvelrit. Biedt kansen voor moedige aanvallers of sprinters. Wordt gevolgd door 6e etappe met opnieuw heuvels. Start en finish in Napels. De vulkaan Vesuvius is niet in het parcours opgenomen maar zal wel vaak in beeld komen. En in etappe 7 zijn dan -eindelijk- de echte bergen in de route! Eindstreep ligt bovenop natuurpark Gran Sasso d' Italia. De slotklim is 26.500 meter lang. Gemiddeld "slechts" 3,4%. Echter, er zijn lange stroken van 8,2 tot 13%. De klassementsrenners kunnen de knuppel in het hoenderhok gooien, mits zij dat willen. De 8e etappe is een lange heuvelrit. De kanshebbers voor eindzege kunnen zich hier niet verstoppen want de finale is verdraaid lastig. Etappe 9 (zondag 14 mei) biedt de renners een individuele tijdrit van 35 kilometer. De organisatie rekent op vuurwerk van bv. Remco Evenepoel of Primoz Roglic. Het kan zomaar gebeuren dat een der favorieten hier de Roze Trui verovert. Maandag 15 mei is er de eerste en welverdiende rustdag in deze Grote Ronde. 10e etappe voert de karavaan door het middengebergte. Een verraderlijke rit want er liggen hoogtemeters genoeg in de route. 11e etappe geeft daarna weer kansen aan de rappe mannen want deze rit is vrijwel vlak te noemen. Vraag is welke sprinters er nog in koers zijn. Deze Giro is hoe dan ook zeer afwisselend maar absoluut zwaar te noemen.     

KALENDER MEI 

Natuurlijk gaat de grootste aandacht uit naar de Giro. Maar er staan nog diverse andere wedstrijden op het programma in de maand mei. 10 t/m 14-05 ProTour (PT) Ronde van Hongarije. 13-05 Tour du Finistère. 15-05 Vierdaagse van Duinkerke (PT), 1-daagse Franse koers. 16-05 Circuit de Wallonie. 20-05 in Nederland Veenendaal-Veenendaal Classic. 21-05 Rund um Köln. Ook 21-05 Antwerp Port Epic. 24 t/m 29-05 PT Ronde van Noorwegen. In Frankrijk; 25 t/m 28-05 PT Boucles de la Mayenne. 30-05 Classic Alpes-Maritimes

DIVERSEN

Overig nieuws; Greg van Avermaet beëindigt zijn wielerloopbaan na dit seizoen. De Belg won o.a. Parijs-Roubaix, 1 etappe in de Tour en droeg 11 dagen het geel. Zijn grootste succes was goud tijdens wegwedstrijd bij Olympische Spelen 2016 in Rio de Janeiro. Daaraan dankte hij zijn bijnaam "Gouden Greg". Agelopen jaren geen overwinningen meer. Dit was voor deze week het actuele wielernieuws in editie 318 van......