Schaakprobleem 1
Schaakprobleem 1 Foto:

Schaken op de Brabantse Wal

In dit nummer doen we verslag van de interne competitie van BSV, het jeugdkampioenschap van BSV en de externe wedstrijden. En uiteraard krijgt u weer schaakproblemen.

(Door René Punt)


Intern kampioenschap BSV

Bij het interne kampioenschap van BSV strijden schakers van alle gemeenten van de Brabantse Wal om het kampioenschap van BSV. Dit kampioenschap, dat begon in september 2022, telt 25 rondes. Dit jaar is het kampioenschap uitermate spannend, veel spannender dan de voorgaande jaren. Van de 35 deelnemende schakers zijn nog maar drie kanshebbers om kampioen te worden. Dat zijn koploper Martin de Smit, direct gevolgd door Oliver de Hert en op iets grotere afstand Rob Hopman-Been. De onderlinge verschillen zijn gering en in één ronde kan de stand weer volledig veranderen.

Nog maar een paar ronden geleden waren er nog zeker 10 spelers die kans maakten. Die spelers konden allemaal van elkaar winnen of verliezen. En dat gebeurde dan ook. Dat zorgde voor een steeds wisselende kopgroep. Maar nu met nog maar twee ronden te spelen zijn de eerste drie spelers van de competitie de enige kanshebbers. Outsiders kunnen het verloop natuurlijk nog beïnvloeden.


Externe competities BSV

Dit seizoen hebben de vier teams van BSV minder gepresteerd. BSV 1, spelend in de 3e klasse van de KNSB, staat in die klasse laatste, maar de laatste wedstrijd kan er nog voor zorgen dat degradatie wordt ontlopen. BSV 1 heeft het echter niet meer helemaal zelf in de hand.

BSV 2 speelde in de 5e klasse van de KNSB en is gedegradeerd. De Bergenaren zullen dus volgend jaar moeten proberen om de weg terug omhoog weer in te slaan.

BSV A speelt in de 1e klasse van de NBSB en is daar op de 3e plaats geëindigd. BSV B speelt in dezelfde klasse, maar moet nog één wedstrijd spelen. Maar zelfs als BSV B zou winnen is degradatie een feit. Het moet nog tegen HMC A uit Den Bosch dat bij winst tegen BSV B kampioen is. 


Andere competities

Rapidkampioenschap: Inmiddels zijn er twee voorronden voor het Rapid Kampioenschap gespeeld. De volgende spelers hebben zich inmiddels geplaatst voor de finale: Xander van Doorn, Rob Hopman-Been, Angelique Osinga en André van der Graaf. In de derde voorronde zal bepaald worden wie naast deze spelers in de finale gaat spelen.

Snelschaakkampioenschap: Ook zal voor het einde van het seizoen bepaald gaan worden wie er snelschaakkampioen van BSV wordt.

Zomerkampioenschap: Nadat alle competities gespeeld zijn, volgt in de zomer het zogenaamde zomerkampioenschap. Dan kunnen BSV’ers en andere belangstellenden bij de speellocatie van BSV aanschuiven. Er worden dan twee partijen per avond gespeeld.


Jeugdschaken

Bij de jeugd van BSV spelen ook schakers van de gehele Brabantse Wal. Op dinsdagavond van wordt er getraind en gespeeld voor het kampioenschap van 18.30-19.30. Bij de trainingen wordt door gediplomeerde schaaktrainers volgens de Stappenmethode lesgegeven. BSV biedt lessen aan op alle zes schaakniveaus en ook op de tussenliggende plusniveaus. De meeste jeugdschakers volgen lessen over de eerste drie niveaus, maar inmiddels groeit ook weer het aantal jeugdschakers met een hoger schaakniveau. Dat zien we dus ook weer terug in de competities. Het jeugdkampioenschap wordt gespeeld over drie perioden in vier verschillende groepen. De eerste twee perioden zijn inmiddels voorbij en de derde periode bijna. De eerste twee perioden zijn in de koningsgroep gewonnen door Martin Schoones, die de titel van jeugdschaakkampioen van BSV vrijwel binnen heeft. Hieronder vindt u het verslag van de stand van zaken in de verschillende groepen. 

Koningsgroep: In de derde periode is het niet Martin Schoones die de groep aanvoert, maar Fuyan Moorman samen met Anoush Fayaz. Beide spelers hebben met nog een ronde te gaan 3 uit 4. Finn Karel volgt dit tweetal met een punt achterstand. Martin doet het in deze periode wat minder, maar heeft in de eerste twee perioden een grote voorsprong opgebouwd en zal vrijwel zeker jeugdkampioen 2022-2023 worden van BSV.

Torengroep: Het zijn drie spelers die hier de dienst uitmaken. Thomas Heijligers leidt voorlopig met 5 uit 5. Maar ook Kensji Musters is nog ongeslagen en heeft 4 uit 4. Tim Pierik verloor van Kenji, maar heeft verder alles gewonnen en staat met 4 uit 5 op de 3e plaats. Kenji moet nog drie partijen spelen, Thomas en Tim nog twee. De onderlinge partijen zullen dus belangrijk zijn voor de winst in deze groep. 

Lopergroep: In de Lopergroep zijn op één partij na alle partijen inmiddels gespeeld. Kampioen is Jona Dekkers die een score had van 4½ uit 5. Raoul Eestermans is met een puntje minder tweede geworden. Deze spelers promoveren dus volgend seizoen naar de Torengroep.

Pionnengroep: In de Pionnengroep zijn er twee spelers met 4 uit 4. Met nog drie partijen te gaan is het daar dus bijzonder spannend. Masha Tolstosheyeva is ook nog een kanshebster met 1½ uit 2. Masha heeft dus achterstand in gespeelde partijen. Zij kan het de beide koplopers nog moeilijk maken.

KO-competities: Ook wordt er op diverse niveaus gespeeld voor de KO-competities. Dan moeten de spelers in minimaal twee partijen uitmaken wie doorgaat of niet. We zullen u daarover in het volgende schaaknummer verslag doen.


Schaakproblemen
De problemen in het vorige schaakartikel waren:

Geheel links: (probleem 1) kan wit in twee zetten schaakmat zetten door: 1. Pf6+ Nu zijn er twee mogelijkheden. 1. …Kh8 en dan volgt 2. Th7schaakmat of 1. … gxf6 en dan volgt Pf7 schaakmat. Wit was net op tijd omdat ook zwart schaakmat dreigde.

Tweede van links: (probleem 2) kan wit winnen door 1. Tc8+ Lxc8 2. Pc6+ Ka8 3. Txa7 schaakmat. Bij dit probleem had zwart alleen maar gedwongen zetten.


Stappenmethode

Uiteraard krijgt u twee nieuwe problemen. In beide diagrammen, tweede van rechts (3) en rechts (4), kan wit een winnende stelling bereiken. Aan u natuurlijk de vraag hoe.

De schaakproblemen zijn gebaseerd op ideeën van de Stappenmethode die bij BSV gebruikt wordt.  Diagram 3 is een voorbeeld van een penning uit Stap 3 en diagram 4 uit Stap 5. 


Interesse

Heeft u interesse in het schaken, neem contact op via info@bozschaak.nl of op de schaaklocatie Dependance van RSG 't Rijks Rijtuigweg in Bergen op Zoom.

Schaakprobleem 2
Schaakprobleem 3
Schaakprobleem 4