Dani Gladdines en Mike de Nijs.
Dani Gladdines en Mike de Nijs. Foto: Dennis van Loenhout

Hopen op de titel

Algemeen

HALSTEREN – Allebei maken ze, samen met hun teams, kans op de titel in de 4e klasse zaterdag. Allebei zijn ze gebrand op die titel, en allebei weten ze dat ze de ander moeten verslaan om die kampioensschaal in handen te krijgen. Mike de Nijs van VVC’68 en Dani Gladdines van VV Vrederust zijn allebei vol vertrouwen, maar ze weten ook dat er maar één de winnaar kan zijn.


Ze schelen drie jaar – Dani Gladdines is 26, Mike de Nijs is 29 – en hun voetbalcarrière verliep heel anders, maar ze zijn allebei spitsen, worden allebei gevreesd door tegenstanders en ze voetbalden jaren geleden samen bij RKSV Halsteren. Ze kennen dus elkaars kwaliteiten en op basis daarvan is hun oordeel dat de derby die ze op 13 mei tegen elkaar spelen geen makkie wordt. “Zeker niet”, zegt Dani, “ik denk dat de details het verschil gaan maken.”

In de derby van 13 mei heeft Vrederust in principe genoeg aan een gelijkspel om de titel te veroveren. Bij VVC ´68 is de druk hoger, dat team moet in elk geval winnen om zich tot kampioen te kronen. Beide mannen zijn zich bewust dat ze – ongeacht de uitslag – een heel bijzondere wedstrijd spelen. “Want”, zeggen ze, “het gebeurt niet vaak dat de nummers 1 en 2 rechtstreeks tegen elkaar uitkomen voor het kampioenschap. Dat het dan ook nog een derby is, is helemaal uitzonderlijk. Dat maak je maar één keer mee!”

Fifty-fifty
Hoewel een gelijkspel genoeg is, benadrukt Dani dat het vizier van Vrederust gericht is op winst, en niks anders: “Je kunt niet op een gelijkspel spelen”, zegt hij, “ik denk dat VVC iets meer individuele kwaliteit heeft dan wij, maar bij ons is iedereen tot op het bot gemotiveerd en gebrand op de winst. Wij zijn een sterk collectief, en daarom zijn we voor de tegenstander een vervelende ploeg. Ik denk dat deze wedstrijd echt fifty-fifty wordt, maar ik weet ook zeker dat wij het verschil kunnen maken.”

Mike kan niet wachten om aan de wedstrijd te beginnen: “Ik denk er al weken aan, ik kan niet wachten om te beginnen”, zegt hij, “wat Dani zegt klopt, Vrederust is een hecht team, die gasten blijven gaan, die moet je 90 minuten lang in de gaten houden. Maar wij hebben de sterkere spelers, en dat maakt ons de betere ploeg. Bovendien zijn we dit seizoen nog verder gegroeid, zeker na de winterstop. En vergeet niet dat het voor ons een thuiswedstrijd is, ik geef ons echt de beste kans.”
Zie ook pagina 14.


Om de strijd nog een beetje spannender te maken hebben beide superspitsen allebei iets extra’s te bewijzen. Mike wist dit seizoen tot nu toe vijftien keer te scoren, maar dat stemt hem niet tevreden: “Ik ben flink geblesseerd geweest, voor het seizoen had ik gerekend op zeker 30 goals. Dus ik wil er wel een paar scoren. En hoe mooi zou het zijn om kampioen te worden in mijn eerste seizoen bij VVC ’68, de club waar ik al jaren voor wilde spelen?” Die drang om te scoren leeft ook bij Dani. “Vrederust heeft de afgelopen jaren enorme stappen gezet. Dat vind ik mooi, want ik ben een liefhebber van de sport. En nu maken we dus voor de allereerste keer in ons 90-jarig bestaan kans om te promoveren. Dat zou echt fantastisch zijn, daar wil ik wel een paar stappen harder voor lopen. Ik hoop vooral dat er heel veel publiek komt, dat geeft je als speler vleugels.”

Naar promotie kijkt Dani alvast uit, voor hem kent de derde klasse geen geheimen meer en hij denkt dat zijn team het niveau makkelijk aan kan. Zo ver vooruit wil Mike nog niet denken: “Ik wil nog niet denken aan promotie of nacompetitie. Dat is allemaal niet belangrijk. Er is nog één wedstrijd te spelen. Dát is belangrijk.”

Afbeelding
Afbeelding