Mathieu van der Poel wint Parijs-Roubaix.
Mathieu van der Poel wint Parijs-Roubaix. :

De Bezemwagen: kalender mei - Giro d’Italia

Algemeen

UITSLAGEN

World Tour RONDE VAN ROMANDIË in Zwitserland. Zeer afwisselende 6-daagse rittenkoers. Proloog van 7,2 kilometer werd -zeer verrassend- gewonnen door Tsjech Josef Cerny van Soudal-Quick Step. Etappe 1 -een vlakke rit werd prooi voor Ethan Vernon (ook Soudal-Quick Step) die de leiderstrui overnam. 2e etappe met 5 beklimmingen. Winnaar -en met dubbelslag- werd Ethan Hayter (INEOS-Grenadiers). Ritzege en ook nieuwe leider. Etappe 3, bergachtige individuele tijdrit. Winst Spanjaard Juan Ayuso (UAE-Team Emirates), veroverde ook leiding. 4e etappe de absolute Koninginnenrit. Adam Yates (UAE-Team Emirates) soleerde naar de zege in Thyon 2000 en was de 5e klassementsleider op rij. Etappe 5 de slotrit. Met enkele pittige heuveltjes. Na een indrukwekkende eindsprint was er winst voor Colombiaan Fernando Gaviria van Movistar. Eindoverwinning ging naar Brit Adam Yates rijdend voor UAE-Team Emirates.

KALENDER MEI 2023

1 mei World Tour ESCHBORN-FRANKFURT, een traditie. Ronde van Griekenland 3 t/m 7 mei. GIRO (zie hieronder). 7 mei ProTour Tro Bro Léon ook in Italië. Van 10 t/m 14 mei wordt ProTour Ronde van Hongarije verreden. 13 mei Tour de Finistère in Frankrijk. 15 mei Vierdaagse van Duinkerke 1-daagse (!) ProTour-koers. 

PARCOURS GIRO D’ITALIA 2023

De Italiaanse Grote Ronde wordt verreden van zaterdag 6 t/m zondag 29 mei. Etappe 1 is een tijdrit van 19,6 kilometer. Kanshebbers genoeg voor de 1e Roze Trui (Maglia Rosa). Etappe 2 is een vlakke rit, biedt derhalve kansen voor de snelle mannen. Ook de 3e etappe is vlak en een massasprint is aannemelijk. Strijden voor de Paarse Puntentrui (Maglia Ciclamino). Een zware rit in het middengebergte is etappe 4. Eerste punten voor de Blauwe Bergtrui (Maglia Azzurra) zijn te verdienen. 5e etappe is een heuvelrit. Volop kansen voor aanvallers én voor de sprinters. 6e etappe Napels-Napels is wederom een heuvelrit. Geen beklimming van de vulkaan Vesuvius, wel een rit voor een vluchtgroep. Etappe 7 is een bergrit met aankomst op Gran Sasso d’Italia. De slotklim is liefst 26.500 meter lang en gemiddelde stijging slechts 3,4%. Met stroken van 13%! 8e etappe mag een heuvelrit worden genoemd. Etappe 9 (zondag 14 mei) is een individuele tijdrit van 35 kilometer. Gaan de favorieten zich hier al laten zien? Maandag volgt een rustdag. 10e etappe voert door het middengebergte. Eindelijk weer vlak -zullen de sprinters denken- over etappe 11. Daarna volgt in etappe 12 een heuvelrit. Bijltjesdag in etappe 13? Zware bergrit, finish bovenop Crans Montana in Zwitserland. Bevat totaal 5.100 hoogtemeters. In de 14e etappe is er zowaar weer een kans om de sprinttreintjes in stelling te brengen. Maar welke renners met een sterk eindschot zijn nog in koers? Zondag 21 mei krijgen de renners in de 15e etappe een heuvelrit voorgeschoteld. 3.600 hoogtemeters geven aan dat dit geen gemakkelijke opgave zal worden. Gelukkig voor iedereen is er maandag daarna de 2e rustdag. Dan tijd voor de slotweek van deze Giro. In etappe 16 is het alle hens aan dek tijdens een zware bergrit. De finishstreep ligt bovenop Monte Bondone. 21.400 meter lang, gemiddeld 6,7% en passages van 15%. De klassementsrenners kunnen uit hun hok komen! Gevolgd door etappe 17, een vlakke rit. Echter bij de 18e etappe staat er opnieuw een bergrit op het programma. Aankomst bovenop Val di Zoldo. Een berg die zal voelen als een 2-trapsraket. Etappe 19 wordt als “De Koninginnenrit” bestempeld. Na 4 serieuze cols is er de stevige slotklim naar Tre Cime di Lavaredo als hoofdgerecht. 7.200 meter lang. De laatst 4 kilometer gemiddeld 11,7% met stukken van 18%! Hier kan de beslissing omtrent de eindzegge vallen! Maar als verrassing heeft de organisatie in etappe 20 een klimtijdrit van 18,6 kilometer toegevoegd. Alle klassementen vallen in een definitieve plooi. Aankomst van rit tegen de klok is Monte Lussari. Finisht bijna in Slovenië. Giro wordt afgesloten met 21e etappe. Rome-Rome over 135 kilometer. Compleet vlakke rit. De allerlaatste Roze Trui wordt uitgereikt, winnaar GIRO 2023 is bekend!

DE VOORJAARSKLASSIEKERS IN CIJFERS

Nu de drukke aprilmaand voorbij is kan de balans worden opgemaakt. En de resultaten liegen niet! JUMBO-Visma won 5 wedstrijden maar geen Monumentale Klassieker. De grote slokoppen zijn Tadej Pogacar (UAE-Team Emirates) en MATHIEU VAN DER POEL van Alpecin-Deceuninck. De Sloveen zegevierde in RONDE VAN VLAANDEREN, Amstel Gold Race & De Waalse Pijl. En onze landgenoot won liefst 2 Monumentale Klassiekers. In MILAAN-SAN REMO & PARIJS-ROUBAIX was hij  -solo- de allersterkste. Voor JUMBO-Visma resteerden ereplaatsen maar geen zeges! De “Killerbees” waren wel heel succesvol in een aantal belangrijke rittenkoersen. Misschien dat ze die lijn voort kunnen zetten in de Grote Rondes. Te beginnen met de Giro waar Primoz Roglic de absolute kopman is. In Italië is wereldkampioen Remco Evenepoel zijn grootste concurrent.

DIVERSEN

42-jarige ex-vedette Alejandro Valverde won meteen 1e Wereldbekerwedstrijd Gravel waaraan hij deelnam. MATHIEU VAN DER POEL mag 1 jaar lang gratis Lamborghini rijden. En dan ook nog met zijn eigen kenteken 1-MVDP-1. Tot vandaag was Tourwinnaar Jan Janssen de enige Nederlandse renner met een eigen (Belgisch) nummerbord. Janssen rijdt al jarenlang met Tour-1968 als kenteken. Voor polsbreuk van Tadej Pogacar staat een herstelperiode van 6 weken. Sloveen heeft daarna nog 4 weken voor de Tour. 21-jarige Italiaan Antonio Tiberi is door zijn team Trek-Segafredo ontslagen. Reden; het doodschieten van een kat. Tiberi kan -vermoedelijk- direct aan de slag bij Astana-Qazaqstan. Dit was voor deze week het actuele wielernieuws in aflevering 317 van....