Afbeelding
Foto: Dennis van Loenhout

College op pad voor koninklijke onderscheidingen

Algemeen

GEMEENTE WOENSDRECHT – In de gemeente Woensdrecht is de traditie dat het college op de ochtend voor Koningsdag op pad gaat om koninklijke onderscheidingen uit te reiken. De route van 2023 bracht burgemeester en wethouders twee keer in Putte, drie keer in Ossendrecht en één keer in Hoogerheide.

Arie Haasnoot

De tocht begint in Putte, al vroeg in de ochtend. Een andere keuze was er niet, want Puttenaar Arie Haasnoot (72) wordt later die ochtend in Oss verwacht, bij de uitreiking van een koninklijke onderscheiding aan een kennis. Haasnoot werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau, onder andere voor zijn jarenlange inzet voor de Protestantse Kerk, maar ook door zijn bestuurs- en andere functies in de Heemkundekring in Oud Gastel. 

Roger Withagen

De volgende stop van het college is in Ossendrecht, waar Roger Withagen (68) wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Withagen krijgt zijn onderscheiding door zijn betrokkenheid bij TV De Meet, zijn inzet op de velden en in de bestuurskamer van ODIO en bij de Woensdrechtse Voetbal Federatie, zijn rol als vrijwilliger bij de Grote Prijs Adrie van der Poel en als jurylid bij de Ossendrechtse carnavalsoptocht. Bovendien is hij bestuurslid van de Stichting Vrienden van Amarant. 

Kees Soffers

Even verderop ziet Ossendrechtenaar Kees Soffers (60) een foto van de net onderscheiden Withagen verschijnen in de kantine-appgroep van ODIO. Hij is nog niet klaar met het typen van een felicitatie als zijn deurbel gaat, en het college op de stoep staat. Daarmee vallen voor Soffers de gebeurtenissen van die ochtend op zijn plaats. “Mijn vrouw drong al zo aan dat ik snel moest gaan douchen”, zegt hij, “en ze zei dat ze zenuwachtig werd, maar ik snapte niet waarom. Nu begrijp ik het wel.” Soffers was 11 jaar lang prins carnaval in Ossendrecht, maar hij was ook muzikaal leider van blaaskapel Weinig Ossem, en penningmeester bij carnavalsstichting D’Ossekoppe. Bij ODIO beheerde hij de ledenadministratie, was hij jeugdleider en secretaris. “Mijn vader heeft dezelfde onderscheiding gekregen”, zegt hij, “dat ik die, in navolging van hem, nu ook krijg vind ik echt heel prachtig. Wat een verrassing!”

 

Jan Hugens

Weer een paar straten verderop wordt Jan Hugens (73) op dat moment overvallen door zijn “collega’s” van de buurtpreventie, die met hem willen overleggen over een flyer. Waarom dat juist nu, en juist bij hem thuis moet, begrijpt hij als de bel gaat en de burgemeester en wethouders zijn woonkamer binnenkomen. Hugens is al 28 jaar bestuurslid van de FNV, al 26 jaar lid van de West-Brabantse Lotuskring en actief als lotusslachtoffer, hij was 12 jaar lang actief binnen de lokale PvdA, is al bijna tien jaar betrokken bij het Ossendrechtse 4 mei-comité en is dus ook coördinator van het buitengebied namens de buurtpreventie. “Dat had ik nooit durven denken”, stamelt hij als de burgemeester hem vertelt dat hij wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau, “meer woorden heb ik ook niet. Ik sta echt met mijn mond vol tanden!”

Wil Dries-Borman

In de huiskamer van Stichting De Bunt in Putte wordt Wil Dries-Borman (76) op dat moment verrast door een bezoek van haar zoon, die helemaal in Winterswijk woont en ineens in alle vroegte in Putte is. Wil was 30 jaar lang jurylid bij de atletiekvereniging in haar woonplaats Alphen, was 17 jaar actief als trainer en begeleider bij de lokale atletiekvereniging en 29 jaar lang actief binnen de Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie. Ook voor de Vlaamse Atletiekliga zette ze zich jarenlang in, en de laatste vier jaar is ze ook gastvrouw en activiteitenbegeleidster bij Stichting De Bunt. Wil Dries-Borman wordt benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau en noemt dat “onwerkelijk”. Ze zegt: “Als chef d’equipe ben ik overal geweest met mijn atletiekploegen. China, Japan, noem maar op. In de topsport gaat het over winnen of verliezen, en die extreme emoties heb ik van dichtbij meegemaakt. Dat was al schitterend, en nu dit! Ik had het nooit verwacht!”

Hans de Waal

De laatste stop maakt het college in Hoogerheide, bij een oude bekende bovendien. Nog niet zo lang geleden maakte Hans de Waal (67) zelf nog deel uit van het college, nu krijgt hij zijn oude collega’s en zijn opvolger op bezoek, omdat het Zijne Majesteit behaagd heeft hem te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. 

Niet per se om zijn werk als wethouder, maar wel om zijn voorzitterschap van Algemeen Woensdrechts Belang, zijn voorzitterschap van ABZ, zijn periode als raadslid, fractievoorzitter en partijleider van die partij, maar ook om zijn bestuurlijke taken bij de schietvereniging voor actief dienende en oud-mariniers.

“Ik zag jullie al op Instagram bezig, maar ik had jullie niet in míjn tuin verwacht!”, grapt De Waal, “ik ben best wel trots op het feit dat ik ABZ mede heb opgericht, en ik weet dat Vic Huijgens al eens vastbesloten was om te zorgen dat ik een lintje zou krijgen. Dat het nu toch zover gekomen is, is heel mooi.”

Afbeelding
Bij Hans de Waal.
Afbeelding
Bij Arie Haasnoot thuis.
Roger Withagen
Wil Dries-Borman
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Kees Soffers.
Jan Hugens