Felicitaties voor echtparen die 60 of 65 jaar getrouwd zijn.
Felicitaties voor echtparen die 60 of 65 jaar getrouwd zijn.

Diamanten & briljanten paren

HOOGERHEIDE – Op de koffie bij de burgemeester, met gebak uiteraard. Die eer viel vijf echtparen te beurt omdat ze de afgelopen maand 60 of zelfs 65 jaar getrouwd waren. Het bleek een recept voor een gezellige ochtend, met vaak een lach en soms een traan.
Dat echtparen die hun diamanten of briljanten huwelijk vieren bezoek krijgen van de burgemeester is een mooie traditie. De drukke agenda van burgemeester Steven Adriaansen en het grote aantal huwelijksjubilea in de maand april bleken niet te verenigen, dus werden de jubilarissen eenmalig uitgenodigd op het gemeentehuis. Aan die uitnodiging gaven de echtparen graag gehoor. “Het is ongelooflijk. Eerst kregen we al een brief van de Commissaris van de Koning en nu zitten we bij de burgemeester”, zegt de 85-jarige Toos van der Pas-Bogers uit Putte. Op 16 april was zij 60 jaar getrouwd met haar echtgenoot Joep (86). “Het geheim?” zeggen ze, “gewoon, een beetje verdraagzaamheid. We hebben bewust 'ja' tegen elkaar gezegd, dus gaan we er samen voor.”

Een zelfde jawoord gaf de 86-jarige Lies Somers - van Meel 65 jaar geleden aan haar echtgenoot Jan. Die zit niet naast haar in het gemeentehuis, want hij ligt in het ziekenhuis: "Voor hem is het helaas het einde”, zegt Lies, met tranen in haar ogen, "maar hij wilde dat ik vandaag zou gaan. Op onze trouwdag mochten we een uurtje met het hele gezin bij hem zijn. Dat was voor hem al mooi, als hij zijn hele 'hoopje' bij elkaar ziet is hij blij. Straks ga ik hem vertellen dat het gebak van de gemeente lekker was. Het was niet moeilijk om het 65 jaar met Jan vol te houden. Bij hem voelde ik me als een prinses.”

Als de burgemeester vervolgens "lang zal ze leven” inzet en bijval krijgt van wethouders Lars van der Beek, Rainier Schuurbiers, Jeffrey van Agtmaal én gemeentesecretaris Peter Bogers kan zelfs Lies weer even lachen.

Afbeelding