Jaarrekening

GEMEENTE BERGEN OP ZOOM - De Jaarrekening over het jaar 2022 sluit in gemeente Bergen op Zoom met een positief resultaat van meer dan 25 miljoen euro. 


Na een aantal mindere jaren lijkt Bergen op Zoom financieel de weg omhoog weer gevonden te hebben. De cijfers nader beschouwd maakt duidelijk dat dit ook zo is, maar tegelijkertijd staat buiten kijf dat voorzichtigheid op het gebied van financiën geboden blijft.
Het college stelt de gemeenteraad voor om € 8,5 miljoen in de algemene reserve te storten. Zo'n 7 miljoen euro wil het college overhevelen naar 2023, het gaat om eenmalige budgetten die in 2022 niet volledig zijn uitgegeven. € 9,3 miljoen is bedoeld voor ‘groot onderhoud wegen'.


 in '23/'24.

In 2023 en 2024 kan daarmee hard worden gewerkt aan het up to date maken van het Bergs wegenstelsel.



 Het is eigenlijk niet meer dan het realistisch besef dat een groot deel van de 25 miljoen euro zogenoemd incidenteel geld is. Je kunt er dus niet zondermeer vanuit gaan dat dit geld voor langere tijd de gemeentelijke schatkist gunstig beïnvloedt. Bovendien zien eigenlijk alle gemeenten in Nederland zich geconfronteerd met grote onzekerheden. 

In de raadsvergadering van december 2022 werd er nog vanuit gegaan dat het jaar afgesloten zou worden met een positief saldo van zo'n € 15 miljoen. Nu er inmiddels een volledig inzicht is in alle cijfers blijkt het eindresultaat nog ruim € 10 miljoen hoger te liggen. Een groot deel van dat bedrag is terug te voeren op een hogere algemene uitkering die pas duidelijk is geworden in de decembercirculaire, de rijksgelden die we uiteindelijk hebben ontvangen voor de opvang van Oekraïners en ontvangen gelden voor de tegemoetkoming voor kosten die te maken hebben met energie.

Het hoeft waarschijnlijk geen betoog dat het positieve resultaat van de Jaarrekening ook een gunstige invloed heeft op een aantal kengetallen waarnaar wordt gekeken in jaarrekeningen. Zo is bijvoorbeeld de netto schuld in 2022 afgenomen van € 227,7 miljoen naar € 196,3 miljoen. Ook is de solvabiliteit, het kengetal dat inzicht geeft in de mate waarin de gemeente in staat is aan haar financiële verplichtingen te voldoen, gestegen naar 17% (in 2020 was dat nog maar 8,4%). Het zijn mooie resultaten die zeker ook zijn terug te voeren op het (financiële) beleid dat de afgelopen jaren op basis van het Focusakkoord is ingezet. Met het vigerende bestuursakkoord ‘Samen Bergen Verzetten’ wil het huidige college inzetten op een verbreding en verdieping van die ingezette route. Het werk is immers nog niet af. ‘We rekenen onszelf niet rijk en werken aan de grote maatschappelijke opgaven die er liggen’, is het devies. 

Financiën-wethouder Joost Pals is verheugd over het rekeningresultaat en kijkt vooral naar de toekomst. “De positieve cijfers liegen er natuurlijk niet om. Je kunt stellen dat het weer beter gaat met Bergen op Zoom. Stap voor stap brengen we de gemeentelijke financiën op orde. En dan is het natuurlijk fijn om zo’n positief resultaat te kunnen melden, maar voorzichtigheid blijft wel geboden”, aldus wethouder Joost Pals. 

Die ‘winstwaarschuwing’ blijkt overigens meteen ook al uit het 1ste Concernbericht over 2023. Daar zien we op dit moment een nadelig resultaat ten opzichte van de begroting van bijna 2 miljoen euro. Daarin is dan wel het afgesproken jaarlijks begrotingsoverschot van € 3 miljoen meegenomen.