Pierre Jansen
Pierre Jansen Foto:

Jan Janssen Classic eindelijk thuis

HOOGERHEIDE – De Jan Janssen Classic is onder toertochten haast net zo legendarisch als zijn naamgever onder wielerliefhebbers. Na jarenlang door de omgeving van Wageningen te zijn getrokken komt de Jan Janssen Classic op 29 april eindelijk thuis, op de plek die Jan Janssen zelf al meer dan 60 jaar “thuis” noemt.

Hij moet even nadenken, maar dan weet Pierre Janssen het weer: “Mijn vader verhuisde in 1962 van Nootdorp naar Ossendrecht. Hij woont hier dus al meer dan 60 jaar, en zelf ben ik hier natuurlijk ook geboren. We weten dus allebei als geen ander hoe prachtig je hier kunt fietsen.” Hoe komt het dan dat de Jan Janssen Classic zijn faam als toertocht vergaarde in de regio Wageningen? Pierre legt het uit: “Dat komt door een Ossendrechtenaar die naar Wageningen verhuisde en daar lid werd van de plaatselijke toerclub. Die club organiseerde een toertocht, en zocht naar een passende naam om het draagvlak te vergroten. Hun Ossendrechtse lid wist een goede naam: de Jan Janssen Classic, naar de Tourwinnaar uit zijn dorp.”

Zelf reed Jan Janssen mee in vrijwel alle edities van “zijn” toertocht, die qua organisatie altijd probeerde op een zo hogelijk plan 


te opereren, zoals past bij een renner die op het hoogste niveau wist te winnen. “De ontvangst, de entourage, de verzorging, het moet allemaal kloppen”, zegt Pierre, die al jaren actief is in de organisatie van de tocht. De Jan Janssen Classic is namelijk intussen een vaste waarde in de agenda van ontelbaar veel fanatieke toerfietsers. Die leven ernaartoe en trainen ervoor. Die mensen mag je niet teleurstellen.” Het plan om de Jan Janssen Classic naar de Brabantse Wal te brengen leefde bij vader en zoon Janssen al jaren. 


Compleet

Toen de Vrienden van de Koers aankondigden om hun Fokker Slag om Woensdrecht te organiseren rondom het Brabantse Wal Festival bleek de Jan Janssen Classic het laatste puzzelstukje om een uniek wielerweekend compleet te maken: “Jeroen van Wezel en Niels van Elzakker ken ik al jaren. Jeroen was vroeger mijn ploegleider, en met Niels heb ik nog samen gefietst. Dat was nog in de tijd van de lederen valhelmen en schoenen met veters!”


Onvergetelijk

De Jan Janssen Classic start op 29 april vanaf het BWF-terrein aan de Scheldeweg. Daar kunnen deelnemers kiezen voor een route van 85 en 135 kilometer. “Hoe de routes precies lopen verklappen ze nog niet, maar we kunnen wel vertellen dat ze langs mooie plekken komen, in Nederland én België”, zegt Pierre. “Bovendien geldt voor beide routes dat de laatste kilometers over het parcours van de Fokker Slag om Woensdrecht komen. Op 30 april kunnen onze deelnemers zien hoe de toekomstige kampioenen strijden om de winst op de kasseistroken waar ze zelf een dag eerder nog reden. Dat genoegen heb je niet alleen bij de Amstel Gold Race, maar dus ook bij ons in de gemeente Woensdrecht. Als het weer een beetje meezit wordt het echt een onvergetelijk weekend.”


Inschrijven voor de Jan Janssen Classic kan via www.janjanssen/jan-janssen-classic/, maar ook op 30 april bij de BWF-tent.