Pim Bruijnzeels
Pim Bruijnzeels Foto:

Twee debutanten aan de microfoon

HOOGERHEIDE – Een wedstrijd komt pas echt tot leven door goed commentaar. De livestream van de Fokker Slag om Woensdrecht wordt verzorgd door twee debutanten: de één is onervaren, de ander zéér ervaren. De organisatie en fans zijn het echter eens: een beter duo dan Pim Bruijnzeels en Kees Maas kun je niet achter de microfoon hebben.
Nog een paar maanden, en dan neemt de inmiddels legendarisch geworden wielerspeaker Kees Maas – die ook wel “de stem van de koers” wordt genoemd – afscheid van de sport, na een carrière die al in 1967 begon. Toch liet hij zich verleiden om nog één keer een nieuwe wedstrijd van commentaar te voorzien: de Fokker Slag om Woensdrecht. “En”, zegt Maas, “ik heb wel wat tv-ervaring, maar ik heb nog nooit een live-uitzending van commentaar voorzien.” Een debuut voor Maas dus, terwijl zijn afscheid nadert. Ook de man naast Maas is debutant. Hoogerheidenaar Pim Bruijnzeels is bekend als wielerverslaggever en videoredacteur voor In Het Wiel, AD Sportwereld en BN/De Stem, maar een wedstrijd becommentariëren? “Het lijkt me enorm leuk, het is zelfs een kleine droom van me, maar ik heb het nog nooit gedaan. Ik heb geen idee of ik het kan.”

De afgelopen weken was Pim drukdoende met zich inlezen. Hij wil alles weten over de renners en ploegen die op 30 april in Hoogerheide aan het vertrek staan, maar kan per definitie al uren vertellen over de wielersport. Als verslaggever voor de bekendste wielermedia van het land heeft Bruijnzeels zijn absolute droombaan te pakken. Hij deed verslag van iconische wedstrijden als Parijs-Roubaix en de Tour de France, werd bekend om het feit dat hij “andere” vragen stelt dan zijn collega’s en maakte reportages over renners in het achterveld, die onder de blubber, snot en kots de finish van een wedstrijd bereiken. Juist die beelden laten volgens Pim de schoonheid van de wielersport zien: “Renners hebben een bizar, lomp doorzettingsvermogen. Je zou kunnen zeggen dat ze allemaal een steekje los hebben, maar de prestatie die een renner levert moet je respecteren. Die is echt mijlenver verwijderd van hoe jij en ik fietsen.” De spanning die Pim voelt heeft deels ook te maken met de man die hij tijdens de Fokker Slag om Woensdrecht naast zich krijgt. "Iedereen kent Kees Maas”, zegt Pim, "en de mensen die hem niet kennen, kennen zijn stem. Toen ik op de basisschool zat zag ik Kees Michael Boogerd interviewen in de Kloosterhof. Dat moment ben ik nooit vergeten, het heeft me mede gebracht waar ik nu ben. Ik denk niet dat het makkelijk is om een wedstrijd van twee uur aan elkaar te praten, dus ik zou geen beter gezelschap kunnen hebben.” Op zijn beurt is Kees Maas ontspannen. Hij begrijpt de spanning die Pim voelt, maar zegt dat die nergens voor nodig is: "Ik zorg ervoor dat Pim dit avontuur relaxed kan beginnen, want het wordt een avontuur. Het parcours van de Fokker Slag om Woensdrecht is selectief. Veel klimmetjes, maar ik denk niet dat die dodelijk gaan worden. Ik denk dat die kasseistroken die elke keer weer terugkomen eerder voor een scheuring in het peloton gaan zorgen. De ploegen zullen een koers willen neerzetten, dat is zeker. Pim en ik zitten als razende reporters 'in het wiel', zodat niemand iets van de actie hoeft te missen.”


Vlak voor het ter perse gaan van deze krant bleek dat Kees Maas niet bij de Fokker Slag om Woensdrecht aanwezig kan zijn vanwege een ongeval.