Afbeelding
Foto:

Waar blijft het lenteweer?

Ondanks dat we de afgelopen week regelmatig de zon hebben gezien, bracht het ons geen lentegevoel. Maandag was het met 11 graden te koud voor de tijd van het jaar. De nachttemperatuur kwam onder de 5 graden uit. 

De weermodellen hadden vorige week berekend dat de uitlopers van een hogedrukgebied boven ScandinaviĆ«, met een westelijke stroming, ons beter weer zouden brengen. Er kwam geen westelijke, maar onverwachts een oostelijke stroming op gang. De straalstroom die op het noordelijk halfrond op 10 km hoogte normaal van west naar oost loopt, was de boosdoener. Deze straalstroom maakte onverwachts een vreemde kronkel waardoor er geen westelijke maar een oostelijke stroming op gang kwam. Hierdoor kwam in plaats van een zachte lucht die was aangekondigd, koude lucht onze kant op. 

UIt het oosten werden storingen meegevoerd. Storingen die zich van oost naar west begeven, brengen vaak regen. Dat was ook te merken. Daarbij verplaatsen oost-west depressies zich over het algemeen langzamer dan west-oost depressies. Deze tegendraadse stroming zorgde ervoor dat het weerbeeld van afgelopen periode totaal afweek van de weermodellen. Het duurt even voordat alles weer normaal verloopt en daarom moeten we deze week het lentegevoel ook maar even vergeten. 

Kortom: de temperaturen blijven aan de lage kant.