Lisztstraat
Lisztstraat Foto: Ger van Laarhoven

Al bij de minibieb geweest?

HALSTEREN - Op mijn wandelingen kom ik steeds meer van die boekenkastjes tegen. Niets weerhoudt je ervan om eens te stoppen bij zo’n kastje en eens rond te snuffelen wat dat eigenlijk is.

Dat heb ik dus ook gedaan en de eerste keer dat ik terug kwam van mijn wandeling kon ik zodoende ook mijn kleindochters blij maken met een leuk kinderboek. Helemaal in hun nopjes waren ze met de boeken die ik voor nop mee had mogen nemen. Ik kon het zelf bijna niet geloven en ben me er dus eerst wat verder in gaan verdiepen of ik niets onrechtmatig meegenomen had. Mijn verstand moet blijkbaar nog wennen aan dingen die gratis zijn of geen verplichtingen scheppen.  


Enorm populair

Al snel ontdekte ik dat het verschijnsel minibieb enorm populair aan het worden is en dat er inmiddels zo’n 5000 van deze biebjes in Nederland te vinden zijn. Hiervan heb ik er bij ons in Halsteren een aantal gevonden. Het principe is eigenlijk heel eenvoudig; jij zet de boeken die je gelezen hebt en waar je dus niets meer mee doet in de bieb en ruilt deze voor boeken die je daar weer tegenkomt. Ook kun je bijvoorbeeld een boek uitzoeken, lezen en daarna weer terug zetten. Overigens mag elke minibieb-houder zijn eigen regels bepalen en vaak worden deze dan ook kenbaar gemaakt in het biebje. Het werkt dus eigenlijk heel eenvoudig en iedereen heeft er zo zijn eigen voordeel mee. Teveel regeltjes zou het fenomeen denk ik ook geen goed doen.

Zoals gezegd zijn er inmiddels al veel van dit soort kisten en kastjes te vinden en op het internet is er al veel informatie over. Ook wandelingen langs de verschillende biebjes zijn beschikbaar. Er bestaat zelfs al een telefoonapp waarmee je kunt kijken welke biebjes er bij jou in de buurt zijn!


Enkele minibiebs in Halsteren:

Minibieb Waterstraat - Waterstraat 30, 

Boyd & Owen - Wethouder Jonkersstraat, 

La montagne des lapins - Konijnenberg 12, 

Minibieb   - Kannewielseweg, 

Minibieb – Jacobsberg, 

't Buurtje - Buurtweg, 

Minibieb – Burgemeester Elkhuizenlaan, 

Minibieb - Lisztstraat.


Varianten op deze boekenkastjes zijn kennelijk ook in opmars. Zo kom ik ook al plekken tegen waar je plantenstekjes kunt ruilen, krijgen enzovoorts. Mijn kleinkinderen en ik zijn er in ieder geval heel blij mee!

Ger van Laarhoven

Kannewielseweg
Konijnenberg
Buurtweg
Wethouder Jonkersstraat
Gripkeshof
Burgemeester Elkhuizenlaan
Waterstraat
Jacobsberg