De Tasberg
De Tasberg Foto: Dennis van Loenhout

Dubbel feest bij VVV in Essen

ESSEN – De Tasberg, het onderkomen van de VVV in Essen, bestaat dit jaar 25 jaar, terwijl de VVV zelf in 2023 haar dertigste verjaardag viert. Dubbel feest dus, met veel trotse gezichten.


Het meest trotse gezicht is dat van Wies Peeters, sinds vier jaar voorzitter van de Essense VVV. “Natuurlijk ben ik een trotse voorzitter, en ben ik fier dat onze VVV al dertig jaar bestaat. Maar Essen heeft toeristen ook veel te bieden, denk aan het Karrenmuseum, onze Kiekenhoeve, maar ook een trekpleister als Robotland. In onze Tasberg mochten we vorig jaar toch 10.000 bezoekers begroeten, mensen van over de hele wereld: uit Nederland, maar ook uit Japan en Amerika. Dat zijn plezante cijfers, zeker als je bedenkt dat Essen niet over hotels beschikt. Toeristen kunnen hier slechts terecht bij enkele B&B’s, maar ze herkennen dat hier veel te zien en te beleven is.”


Ontstressen in Essen

De Essense schepen van Toerisme, Brigitte Van Aert steekt haar bewondering voor Karel van den Bergh, de inmiddels overleden Karel van den Bergh, maar ook voor het huidige bestuur en team van de VVV niet onder stoelen of banken: “Een dikke merci aan jullie allemaal, voor de wijze waarop jullie Essen op de kaart hebben gezet en blijven zetten. De VVV speelt altijd in op wat actueel is, zodat dat de toerist een warm welkom krijgt en leert dat je nergens beter kunt ontstressen dan in Essen.” Die woorden worden maar nauwelijks overtroffen door die van burgemeester Gaston Van Tichelt, die wijst op het grote economische belang van toerisme in Essen: “Toerisme op de kaart zetten in Essen was een visionair idee dat al enkele decennia veel welvaart creëert.”


Festiviteiten

Door leerlingen van het Don Bosco-Mariabergcollege werd een dikke boomstam omgevormd tot een unieke wegwijzer, die toeristen wijst op de mooiste natuurgebieden van Essen. Die wegwijzer werd onthuld om het jubileum van de Tasberg te markeren, maar daar stoppen de festiviteiten niet. Die duren het hele seizoen, en zijn te vinden in de nieuwe brochure die af te halen is in de Tasberg.


Lekker Fietsen

Tussen 1 april en 1 oktober biedt de VVV het arrangement "Lekker Fietsen”, een fietstocht van 35 of 55 kilometer met drie smakelijke tussenstops. Op 4 juni wordt de Pruuverkesroute hernomen, een mooie fietstocht van 28 kilometer met allerlei lekkere 'proevertjes' onderweg. Vanaf juni kan er worden deelgenomen aan een speciale feest-fotozoektocht, en op 6 oktober is er een grote jubileumquiz, met als thema - uiteraard - Toerisme. Op 1 december krijgt het feestjaar nog een staartje, met een wonderlijke winterwandelzoektocht.



Fietstocht met allerlei lekkere 'proevertjes' onderweg

VVV-voorzitter Wies Peeters
Deze wegwijzer werd speciaal gemaakt om het jubileum van de Tasberg te vieren.
Schepen Brigitte Van Aert