Pogacar
Pogacar

De Bezemwagen Pogacar wint - de Waalse Klassiekers - Giro

Algemeen

UITSLAGEN

4-daagse Italiaanse rittenkoers Ronde van Sicilië leverde de volgende etappewinnaars op; Nieuw-Zeelander Finn Fisher-Black van UAE-Team Emirates, de Italiaanse sprinter Niccolo Bonifazio rijdend voor Intermarché-Circus-Wanty, Zwitserse tijdrijder Joel Suter (Tudor ProCycling) en slotrit werd een mooie dubbelslag voor Aleksej Loetsenko (Astana-Qazaqstan). Ritzege op de Etna en tevens eindwinnaar van deze vierdaagse. Parijs-Camembert werd gewonnen door 25-jarige Fransman Valentin Ferron (TotalEnergies). Als prijs ontving hij zijn gewicht (67 kilogram) in kaas! Belgische semiklassieker De Brabantse Pijl. Van Leuven naar Overijse, 205 kilometer lang en tevens vrij heuvelachtig, kwam -overigens volkomen verdiend- op naam van de relatief onbekende Fransman Dorian Godon van AG2R-Citroën. Twee Franse 1-dagswedstrijden afgelopen week. Classic Grand Besancon Doubs kende als winnaar Victor Lafay van Cofidis. In Tour de Jura werd de zege behaald door Kévin Vauquelin in dienst van Arkéa-Samsic. In de enige echte Nederlandse World Tourklassieker AMSTEL GOLD RACE moesten dit jaar liefst 33 hellingen in het prachtige Limburgse landschap worden beklommen. Hij kwam; hij zag, hij overwon. Op de Sloveense topper Tadej Pogacar (UAE-Team Emirates) stond geen maat. Een oppermachtige solozege van deze 24-jarige renner. Tweede plaats was verrassend voor de Ier Ben Healy van EF Education-EasyPost). 3e werd Tom Pidcock (INEOS-Grenadiers). De naam van Pogacar prijkt nu op de erelijst van de AMSTEL GOLD RACE. En koersdirecteur Leo van Vliet kan dat zeer waarderen.   

RESTANT KALENDER APRIL 2023

Franse ProTour rittenkoers Tour of the Alps van 17 t/m 21 april. 19-04 World Tour DE WAALSE PIJL, deel 1 van het Ardense tweeluik. 23-04 tijd voor de 4e MONUMENTALE KLASSIEKER. Ook de oudste want werd in 1892 voor de 1e maal verreden. Daarom de bijnaam La Doyenne (De Ouderdomsdeken). LUIK-BASTENAKEN-LUIK is de officiële naam, deel 2 van de wielerstrijd in de Ardennen. Van 25 t/m 30 april vindt Zwitserse World Tour RONDE VAN ROMANDIË plaats. In Spanje staat van 28 t/m 30 april Ronde van Asturië op de kalender. 

DE WAALSE PIJL & LUIK-BASTENAKEN-LUIK (O.A. DE NEDERLANDSE ZEGES)

De 2 World Tour wedstrijden in de Waalse Ardennen hebben bepaald geen lange lijsten van Nederlandse winnaars opgeleverd. DE WAALSE PIJL werd slechts door 1 vaderlandse coureur gewonnen. In 1976 zegevierde Joop Zoetemelk en een opvolger heeft zich nog niet aangediend. De absolute zegekoning op de Muur van Hoei is de Spaanse vedette Alejandro Valverde. “El Imbatido (De onverslaanbare) won deze heuvelklassieker liefst 5 maal. Er zijn vijf renners met elk 3 zeges; de Belgen Marcel Kint & Eddy Merckx, de Italianen Moreno Argentin, Davide Rebellin en recent de Fransman Julian Alaphilippe. Op de lange erelijst van LUIK-BASTENAKEN-LUIK prijken 4 Nederlandse namen. Ab Geldermans (1960), Steven Rooks (1983), Adrie van der Poel (1988) en Wout Poels won in 2016. Het zal niemand verbazen dat Eddy Merck met 5 overwinningen in Luik de kroon spant. Vier zeges staan op naam van Moreno Argentin & Alejandro Valverde.

GIRO D’ ITALIA 2023 EEN KORTE VOORUITBLIK

Van zaterdag 6 t/m zondag 28 mei zijn alle ogen van de wielerliefhebbers gericht op de 1e Grote Ronde van dit seizoen. DE RONDE VAN ITALIË in een vogelvlucht. De GIRO 2023 telt 21 etappes. Onderverdeling; 4 vlakke ritten (met daarin de nodige hoogtemeters), 7 heuvelritten, ook 7 bergetappes en 3 individuele tijdritten. Van de 7 bergetappes zijn er dit jaar 4 met aankomst na een stevige slotbeklimming. In volgorde; Gran Sasso, Crans Montana, Monte Bondono & Val di Zoldo. Op dag 1 is er direct een tijdrit van 19,6 kilometer. Etappe 9 herbergt een moeilijke tijdrit over een afstand van 35.500 meter. De 20e en voorlaatste etappe is een klimtijdrit over 18.600 meter. De eindstreep ligt op Monte Lussari. Slotklim is 8 kilometer lang, kent een gemiddeld stijgingspercentage van 12% met de eerste 5.000 meter zelfs 15%. Deze Ronde lijkt op het lijf geschreven te zijn van de Belgische wereldkampioen Remco Evenepoel (Soudal-Quick Step). Echter zijn voornaamste tegenstander is -zonder enige twijfel- de Sloveense topper Primoz Roglic van JUMBO-Visma. Alle wielerliefhebbers en volgers hopen -zeg maar rekenen- op een adembenemend duel tussen deze 2 matadoren. Maar er is een bekend spreekwoord. “Als 2 honden vechten om een been........”. Deze Giro is ontzettend zwaar in vergelijking met de vorige edities. De tifosi kunnen hun favoriet aanmoedigen in de strijd om de eindoverwinning. Later volgt hier een zeer uitgebreid rittenschema. Voor de wielerliefhebbers de belangrijke mededeling dat deze rittenkoers elke dag live te volgen zal zijn via Eurosport. NOS & VRT hebben helaas geen uitzendrechten voor deze Grote Ronde. Alvast veel kijkplezier toegewenst bij de -meer dan waarschijnlijk- superspannende GIRO van 2023!

DIVERSEN

De ongelukkige val van DYLAN VAN BAARLE (JUMBO-Visma) in Parijs-Roubaix had o.a. een gebroken schouder en hand tot pijnlijk gevolg. De winnaar van editie 2022 is daardoor wekenlang uitgeschakeld. Ook over ex-wereldkampioen Julian Alaphilippe (Soudal-Quick Step) is minder goed nieuws te melden. Vorig jaar 2 zware valpartijen in Strade Bianche & Luik-Bastenaken-Luik. Nu zit hij door een crash tijdens de Ronde van Vlaanderen opnieuw flink in de lappenmand. Bij Brabantse Pijl & Amstel Gold Race staat hij niet aan de start. De Waalse Klassiekers blijven een groot twijfelgeval. En zijn teammanager Lefevre heeft al -uiteraard tegen de pers- verklaard dat het dure contract t/m eind 2024 niet heilig is. Lefevre wil zijn -zwaar teleurstellende- ploeg drastisch vernieuwen en heeft dringend geld nodig. Dit was voor deze week het meest actuele wielernieuws in aflevering 315 van....