Ingraven van nestkasten voor tapuiten.
Ingraven van nestkasten voor tapuiten. Foto:

Broedplaatsen voor Tapuiten

De Tapuit is een bedreigde soort van het duin- en kustgebied. Hij houdt van een open vlakte met lage begroeiing, waar hij op insecten kan jagen. Ze leven op de grond van duinen en heidevelden. 

Tapuiten broeden het liefst in verlaten holen van konijnen. Omdat veel konijnen uitgeroeid zijn door uitbraak van dodelijke virussen, heeft Staatsbosbeheer op de Staartse Heide nestkasten voor Tapuiten geplaatst. 

Ingrid Donga, van de Vogelwerkgroep Bergen op Zoom, kwam daarom op het idee om ook op de Molenplaat en de Duintjes nestkasten te leggen. Zij had bouwtekeningen gekregen van Herman van Oosten, die jarenlang studie heeft gedaan naar de Tapuit. Hij heeft hiervoor de Herman Klompprijs 2022 gewonnen. Dit is een prijs voor inspirerend ornithologisch veldonderzoek, die eens in de drie jaar wordt uitgereikt door Vogelbescherming, de NOU en Sovon. 

Een paar handige leden van de Vogelwerkgroep (Ardy Doomen en Ton Bakker) realiseerden de uitwerking hiervan. Boswachter Erik de Jonge vond het een mooi initiatief en zo gingen hij, Ingrid, Ton Bakker en Jan Hogerwaard op woensdag 30 maart op pad om de nestkasten te plaatsen en de Tapuiten hiermee een goede broedgelegenheid te bieden wanneer ze terug zijn uit hun overwinteringsgebied. 

Ria Hogerwaard.

Het mannetje van de Tapuit is vooral grijs van boven en wit van onder met zwarte vleugels en zwart masker. Het vrouwtje heeft een grijze-beige-bruine kleur. Het meest opvallende kenmerk is de omgekeerde zwarte "T” op de witte staart. Eind maart-begin april komen de Tapuiten terug uit hun overwinteringsgebied om hier weer te broeden. Hopelijk gaan ze gebruik maken van de kasten en brengt dit meer kans om de soort in stand te houden.

Ria Hogerwaard

Tapuit mannetje.
Staart Tapuit.