Joab Ventevogel en Youssef el Farissi.
Joab Ventevogel en Youssef el Farissi. Foto: Dennis van Loenhout

Kleine en grote dingen die het doen bij Stadlander

REGIO – Verduurzamen is belangrijk, en voor woningcorporatie Stadlander is het ook een flinke opdracht. 15.000 woningen energieneutraal maken vóór 2050 is niet niks. Soms gaat het in grote stappen, maar het zijn ook de kleine dingen die het doen.

Gelukkig houden ze wel van een uitdaging. Vastgoedontwikkelaar Joab Ventevogel en woonconsulent Youssef el Farissi van woningcorporatie Stadlander zijn vastbesloten om hun woningen steeds duurzamer te maken. Realistisch zijn ze echter ook: “We kunnen dit niet alleen, we moeten dit samen doen met alle belanghebbenden, maar vooral ook met onze huurders.”


Veel kleine stapjes
In het dagelijkse werk van Joab Ventevogel speelt duurzaamheid een steeds grotere rol. De nieuwbouwprojecten die Stadlander ontwikkelt zijn bijvoorbeeld altijd energieneutraal: “Dat is geen landelijk beleid, maar wij vinden dat heel belangrijk”, zegt hij, “Nul-op-de-Meter betekent dat nieuwe woningen gasloos zijn, maar ook dat ze energie opwekken via zonnepanelen en zeer goed geïsoleerd zijn. Bovendien hebben we goed gekeken naar de inrichting van keukens, daarin gebruiken we alleen maar energiezuinige apparatuur. En natuurlijk zorgen we ook dat huurders zich bewust zijn van hun energieverbruik, en dat ze dat zo laag mogelijk proberen te houden. Zo zetten we met veel kleine stapjes één grote stap op weg naar verduurzaming.”


Groene tuinen
Natuurlijk bestaat het woningbestand van Stadlander niet alleen uit nieuwe woningen. Toch valt ook in oudere woningen veel winst te halen. Youssef el Farissi ziet dat dagelijks gebeuren in Halsteren en Lepelstraat en in de gemeente Woensdrecht, waar hij als woonconsulent actief is.

“Door de energiecrisis zien we in elk geval dat onze huurders zich enorm bewust zijn geworden van hun energieverbruik, en dat ze samen met ons zoeken naar manieren om dat zo laag mogelijk te houden”, zegt hij. “Hoewel de aanleiding van de energiecrisis natuurlijk verschrikkelijk is, is het wel positief dat mensen bewust naar hun energiegebruik kijken. Een tochtstrip of radiatorfolie kan al een flink verschil maken. Verder valt het me op dat huurders in Halsteren, en vooral in Lepelstraat, echt groene vingers hebben. Zij zijn erg bezig met het vergroenen en groen houden van hun tuinen, en ook dat is duurzaam. Niets helpt beter bij het voorkomen van hittestress dan een groene tuin. Beplanting helpt ook bij de afvoer van water, bijvoorbeeld na een grote regenbui. In de gemeente Woensdrecht zien we wel nog veel bestrate tuinen, daar mag het nog wel wat groener. Natuurlijk adviseren we onze huurders graag en helpen we waar we kunnen.”


Nieuwbouw en renovatie
In 2050 moeten alle woningen in Nederland energieneutraal zijn, dus ook die van Stadlander. Vóór die tijd overal nieuwbouwen is onmogelijk, zeker in de context van de stikstofcrisis, de materiaalschaarste en het overal heersende personeelstekort. Dus moet Stadlander planmatig te werk gaan, vertelt Joab Ventevogel: “Onze ambitie is om elk jaar 250 woningen te slopen en te vervangen door nieuwbouw, en om 250 bestaande woningen te renoveren. Dat laatste vraagt de nodige planning, zeker omdat onlangs is bepaald dat woningcorporaties in 2029 geen woningen met energielabel E, F of G meer in hun bestand mogen hebben. Gelukkig zetten we flinke stappen op renovatiegebied. Zo hebben we in Bergen op Zoom al een flink aantal grote renovaties gedaan.

Circulariteit is een belangrijk thema voor Stadlander. Oude woningen zitten vaak nog vol herbruikbare materialen. Daarom slopen we altijd circulair, en zorgen we dat materialen een nieuw leven krijgen. In de Mozartstraat en Hart van Halsteren zien we daarvan talloze mooie voorbeelden. Zonnepanelen hebben we bijvoorbeeld gedemonteerd zodat we die later opnieuw kunnen gebruiken. De Zonde-Om-Weg-Te-Gooien-dag op 11 februari was misschien nog wel mooier. We hebben omwonenden van de Mozartstraat uitgenodigd om te komen kijken of er, bij de woningen die we daar gaan slopen, nog dingen zijn die ze konden gebruiken. De opkomst was fantastisch. Mensen namen schuttingen mee, struiken, tegels. Er is zelfs een complete schuur afgebroken door vrijwilligers van het Hertenkamp, die er een kippenhok van willen maken.”


Goed voorbeeld
Ook Youssef is enthousiast over die dag, en vermoedt dat die een vervolg krijgt: "Spullen hergebruiken is toch hartstikke duurzaam? Er kwam zelfs iemand langs die jarenlang in de Mozartstraat gewoond had, die het huisnummerbordje van zijn oude woning wilde hebben. Dingen bewaren omdat je er mooie herinneringen hebt is óók duurzaam. Trouwens, wij willen ook graag het goede voorbeeld geven. Zo ligt het dak van ons kantoorgebouw ook vol met zonnepanelen, en worden binnenkort bij ons kantoor allerlei voorbeeldtuintjes aangelegd. Daarmee willen we huurders laten zien hoe ze op een leuke manier hun tuin groener en dus duurzamer kunnen maken. Samen met onze huurders en alle belanghebbenden doen we dus heel veel. 2050 lijkt nog ver weg, maar is dichterbij dan je denkt. We zijn op de goede weg.”