De bijeenkomst van Dorpsplatform Putte in MFC de Biezen werd druk bezocht.
De bijeenkomst van Dorpsplatform Putte in MFC de Biezen werd druk bezocht. Foto:

Veel te bespreken op vergadering Dorpsplatform Putte

PUTTE - Bij de openbare vergadering van het Dorpsplatform Putte op woensdag 29 maart was het volle bak in MFC de Biezen. Het Dorpsplatform onder leiding van Frank Roeken had de wethouders Rainier Schuurbiers en Thierry de Heer van gemeente Woensdrecht uitgenodigd. Ook waren er presentaties van Stichting Behoud Cultureel Erfgoed Zuidwesthoek (SBCEZ) en het nieuwe meldingsysteem van de Gemeente Woensdrecht. 

Op de agenda stonden diverse thema's, zoals woningbouw, groenproject Antwerpsestraat, Beukenhof, arbeidsmigranten, opvang vluchtelingen en het erfgoed in Putte. 

Groenproject Antwerpsestraat: Bij dit project lijkt er eindelijk een einde te komen, de kleine bomen richting de grens waren verwijderd. Met een deskundige was er gekeken of deze bomen gekapt mochten worden. Ook waren er opmerkingen over de plantenbakken bij de oversteekplaats, hier wordt opnieuw naar gekeken of deze plaats wel veilig is. De boomvakken worden z.s.m. bestraat en hier worden dan ook nog bloembakken geplaatst. 

Stichting Erfgoed: Dees Verbeek gaf een presentatie en toelichting over het erfgoed in de Gemeente. Voor de drie gesloten kerken in de gemeente Woensdrecht, dus ook de Sint Dionysiuskerk in Putte is een aanvraag gedaan tot monument. Hierover waren de meningen verdeeld in de zaal. Dit verzoek is ingediend op 24 januari 2023, hierover moet een advies komen van een deskundige. Dit moet binnen 26 weken bij het college van de gemeente Woensdrecht komen en b en w moeten dan een oordeel geven in de raad. Wethouder Schuurbiers lichtte dit toe: ”Het bisdom heeft voorwaarden gesteld voor de verkoop van de kerken, zo moet het silhouet van de kerk zichtbaar blijven. De gemeente moet dan nog een plan goedkeuren voor een nieuwe eigenaar wat betreft de eventuele bouwplannen.” 


Opvang vluchtelingen en vestiging arbeidsmigranten: Er was een verzoek binnengekomen vanuit het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA) om de locatie in Putte over te nemen. Wethouder Schuurbiers: “Uit dit verzoek vond een evaluatie plaats, de eigenaar van deze locatie en de gemeente is hiermee niet akkoord gegaan. We willen het zelf in de hand houden. De opvang blijft zoals het nu is met maximaal 10 personen extra. Dit voor een verlening van maximaal 2 jaar, maar dit kan onderbroken worden omdat het bedrijf Kendrion nog in de opstartfase zit. Hierover blijven we met de eigenaar in contact.” 

Putte is ook een groot gebied wat betreft de huisvesting van arbeidsmigranten in tegenstelling tot de andere dorpskernen. De cijfers die bij de gemeente bekend zijn betreffen de geregistreerde migranten. Dit zorgde voor onrust en vragen tijdens de vergadering. Schuurbiers: “We gaan alle parken meerdere malen per jaar controleren. De arbeidsmigranten die in woonhuizen zitten hebben een vergunning voor het maximaal aantal bewoners. We houden alles nauwlettend in de gaten en we treden op mochten de regels overtreden worden.” 


Woningbouwprojecten: De huizen aan de Postbaan/Zuster Wil van Hooijdonkstraat worden gesloopt, hierover heeft woningcorporatie Stadlander een besluit genomen. De huidige bewoners zijn hierover geïnformeerd en de eerste bewoners hebben al andere woonruimte gekregen. Het plan is om hier twee rijen woningen neer te zetten. 


Plan Sneek: Ook bij plan Sneek was er nieuws vanuit de gemeente Woensdrecht door wethouder Schuurbiers: “Vanwege het stikstofbeleid lag dit plan even stil, dit moest allemaal opnieuw berekend worden. Maar vanwege de geschiedenis van deze grond en bedrijvigheid kan het doorgaan. Dit kan vrij snel opgestart gaan worden, indien er geen bezwaren binnenkomen. Het nieuwe plan ligt binnenkort opnieuw voor zes weken ter inzage. In juni komt het plan opnieuw in de gemeenteraad ter sprake. De prijzen van de woningen komen uit op zo ongeveer 260.000 euro en met Stadlander zijn we nog in gesprek om een gedeelte beschikbaar te stellen voor sociale huurwoningen.” 


Beukenhof: Het dorpsplatform had ingesproken tijdens de opinieraad van eind januari en hier werd positief op gereageerd. Op 2 maart heeft er een gesprek tussen de gemeente en directie van tanteLouise plaatsgevonden. Eind november wordt er een conclusie getrokken door tanteLouise. Maar dit is voor het Dorpsplatform te laat. De beide wethouders concluderen dat tanteLouise wel bereid is te kijken naar nieuwe kansen in Putte. De gemeente gaat praten met andere partijen over deze locatie. 

Dpf Putte