Afbeelding
Foto:

Wout maakt energiekosten duidelijk beter

HOOGERHEIDE – Zijn logo, dat is zijn eigen hoofd, en da’s geen toeval want zijn klanten mogen zien met wie ze zaken doen. Als oud-profrenner is Wout van Elzakker het gewend om winst na te jagen. Vroeger deed hij dat voor zichzelf, nu voor de klanten van zijn nieuwe bedrijf, Wout Energie, waarin hij klanten kennis laat maken met de voordelen van dynamische energieprijzen.


Vorig jaar maakte een ernstige liesblessure een abrupt einde aan de professionele wielercarrière van Hoogerheidenaar Wout van Elzakker (24). Midden in de steeds groter wordende energiecrisis moest hij op zoek naar een nieuwe invulling van zijn leven. Die vond hij toen hij zich met zijn vader Niels verdiepte in de vraag hoe ze de energiekosten voor de Primera-winkel in Hoogerheide in de hand konden houden. De oplossing bleek te liggen in dynamische energiemarkt, waar energieprijzen direct gekoppeld zijn aan de actuele marktprijs, zonder absurd hoge winstmarges. Dat is vaak – veel – voordeliger dan een variabel contract bij een energiereus, en altijd transparanter. Zeker bij Wout Energie, waar Wout zelf klaarstaat om zijn klanten met raad en daad bij te staan.

“Toen ik me met mijn vader verdiepte in de energiekosten voor de winkel kwamen we terecht bij een aanbieder van dynamische energieprijzen. Kort gezegd houdt dat in dat je, als je vandaag om 15.00 uur energie gebruikt, je de prijs betaalt die vandaag om 15.00 uur op de wereldwijde markt geldt. Van vooraf inkopen, zoals grote energiebedrijven dat doen, is geen sprake. Ik vond dat heel interessant, en kon bij die energieaanbieder aan de slag. Daar heb ik zoveel geleerd over de energiemarkt dat ik besloten heb om per april zelfstandig verder te gaan. In samenwerking met mijn oude werkgever, maar wel onder mijn eigen naam, omdat ik sta voor wat ik verkoop. Ik wil mensen voorzien van stroom en gas, voor een normaal tarief. Ik kan de tarieven altijd uitleggen, ook wat ik er zelf op verdien.”

Wie in zee gaat met Wout Energie kan rekenen op de “normale tarieven” die Wout belooft. Op de dynamische energiemarkt is energie op het ene moment duurder dan het andere, onder meer door de invloed van de wind en zon waarmee energie wordt opgewekt maar ook door vraag en aanbod. Als de vraag hoog is, is de prijs dat ook, maar op de daluren is de prijs laag. Daardoor valt het gemiddelde bijna altijd gunstig uit, en wie zijn energiegebruik slim plant kan helemaal spekkoper zijn. “Omdat ik energie inkoop wanneer die nodig is loop ik geen risico, en bereken ik dus ook geen risicomarge. De klant betaalt slechts het gebruikelijk vastrecht, de netbeheerskosten en een kleine inkoopmarge om mijn kosten te dekken. Aan het einde van de maand ontvangen klanten een afrekening voor hun energieverbruik van die maand.”

Transparant

Wout Energie draait om dynamiek, maar vooral ook om transparantie. "Mensen kunnen zelf googelen op dynamische energieprijzen, dan zien ze dat mijn verhaal klopt”, zegt hij. Samen met zijn vader is Wout er alvast in geslaagd om de energiekosten voor de ouderlijke winkel flink naar beneden te brengen. Hij hoopt dat veel mensen zich daardoor laten inspireren om een offerte bij hem aan te vragen: "Dat is gratis, en de overstap regel ik helemaal. Maar daarna zit je nergens aan vast. Denk je dat je ergens voordeliger uit bent, dan staat het je vrij om over te stappen. Ik wil vooral eerlijk zijn over energie, daar hoort dit allemaal bij.”