Pogacar wint Vlaanderens Mooiste - Parijs-Roubaix

UITSLAGEN

De klassiekermaand april is begonnen en kende tot nu toe de volgende uitslagen; World Tour DWARS DOOR VLAANDEREN, "de echte generale repetitie" voor De Ronde der Rondes. Van Roeselaere naar Waregem over een afstand van 183,7 kilometer. Met als obstakels 11 hellingen & 8 kasseistroken. De editie 2023 werd gewonnen door Christophe Laporte van Team JUMBO-Visma. 3 dagen na zijn zege in Gent-Wevelgem. Ditmaal bereikte hij solo de finishstreep. In Frankrijk La Route Adélie de Vitré leverde een zege op voor Noor Fredrik Dversnes rijdend bij UNO-X ProCycling Team. Zijn eerste overwinning bij de profs. Spaanse ProTour GP Indurain kwam op naam van Spanjaard Ion Izagirre deel uitmakend van Cofidis. Nederlandse Volta Limburg Classic bracht zegebloemen voor Australiër Kaden Groves van Alpecin-Deceuninck. Er dienden liefst 35 hellingen te worden beklommen in hele slechte weersomstandigheden. MONUMENTALE KLASSIEKER 2. Door elke renner begeerd op zijn erelijst. DE RONDE VAN VLAANDEREN. De "Hoogmis van het Vlaamse Wielrennen" over vele heuvels en pittige kasseistroken. Start in Brugge en traditionele finishplaats Oudenaarde. Totale afstand bedroeg 273,4 kilometer. Winnaar van deze editie werd -na een mooie (en van tevoren aangekondigde) solo- Tadej Pogacar van UAE-Team Emirates. Op de eervolle 2e plaats eindigde MATHIEU VAN DER POEL (Alpecin-Deceuninck). De sprint voor de 3e plek werd een prooi voor Mads Pedersen (Trek-Segafredo). Deze 107e editie van "Vlaanderens Mooiste" werd ontsierd door een groot aantal valpartijen. 

KALENDER APRIL 2023 MET HEEL WAT KLASSIEKERS!

Uw gids voor de komende weken bevat nog 2 MONUMENTALE KLASSIEKERS. Van 3 t/m 8 april World Tour rittenkoers RONDE VAN HET BASKENLAND. In Frankrijk Ronde van de Sarthe 4 t/m 7 april. Woensdag 5 april ProTour Scheldeprijs met -traditioneel- de finish in Belgische Schoten. Zondag 9 april MONUMENTALE KLASSIEKER 3. Voor de kasseienvreters PARIJS ROUBAIX. Italiaanse Ronde van Sicilië vindt plaats van 11 t/m 14 april. Parijs-Camembert wordt 11 april verreden. De Brabantse Pijl 12-04. 14-04 Classic Grand Besancon Doubs. 15-04 Tour de Jura. Zondag 16 april is het tijd voor de enige Nederlandse klassieker op World Tourniveau. Draaien en keren over meer dan 40 heuvels. Oftewel AMSTEL GOLD RACE in het Limburgse landschap. Die dag in Frankrijk Tour du Doubs. Van 17 t/m 21-04 Tour of the Alps (ProTour). Het meer dan fraaie tweeluik in de Waalse Ardennen. Beide World Tour. 19-04 DE WAALSE PIJL met als vast ijkpunt De Muur van Huy. De zondag daarna volgt steevast - dit jaar op 23-04- MONUMENTALE KLASSIEKER 4. De oudste der historische wedstrijden LUIK-BASTENAKEN-LUIK. In Zwitserland rittenkoers World Tour; van 25 t/m 30 april RONDE VAN ROMANDIË. En Spaanse Ronde van Asturië staat geprogrammeerd 28 t/m 30 april. De echte wielerfans komen ogen en oren tekort om alles te volgen. 

PARIJS-ROUBAIX DE 7 NEDERLANDSE ZEGES DOOR DE JAREN HEEN

"De Hel van het Noorden" oftewel PARIJS-ROUBAIX is een koers met een lange en rijke historie. Welke 7 Nederlandse renners wonnen ooit deze Helletocht over de kasseien? In 1964 werd de reeks geopend door Peter Post. Daarna werden er zeges behaald door Jan Janssen (1967), Jan Raas (1982), Hennie Kuiper (1983), Servais Knaven (2001), Niki Terpstra (2014) en vorig jaar won Dylan van Baarle. De moeilijkste kasseistroken hebben 5 sterren. Te weten; Bos van Wallers-Arenberg, Mons-en Pévèle en Carrefour de l'Arbre. De kasseien zijn altijd lastig. Bij droog weer is het stoffig en bij nat weer verraderlijk glad. Bovendien is lek rijden in deze klassieker schering en inslag. Bizar was ook het incident met de Amerikaan George Hincapie. Op een zware strook brak plotseling zijn stuur en werd hij gelanceerd. Het blijft altijd een fascinerende en boeiende veldslag daar in Noord-Frankrijk. De winnaar ontvangt in het Velodrome van Roubaix een originele kassei als blijvend aandenken aan zijn triomftocht. PARIJS-ROUBAIX is -al jarenlang- wereldwijd de best bekeken wielerkoers op de televisie. En dat is geheel begrijpelijk; spektakel is immers altijd gegarandeerd.

PETER SAGAN STOPT EIND 2023 DEFINITIEF ALS WEGRENNER

De Slovaak Peter Sagan is bezig aan zijn laatste seizoen als wegwielrenner. Maar hij heeft 1 brandende ambitie; in 2024 wil hij Olympisch Goud behalen bij het onderdeel mountainbiken in Parijs. Een miniportret; geboren 26-01-1990 te Zilinia. Prof sinds 2010. Op zijn erelijst prijken 136 zeges. Werd 3 jaar achter elkaar Wereldkampioen op de Weg (2015-2016-2017) & 1 Europees Kampioen (2016). Won 2 Monumentale Klassiekers; Ronde van Vlaanderen in 2016 & Parijs-Roubaix in 2018. Drie zeges Gent-Wevelgem (2013-2016-2018). Veroverde 7 keer de Groene Trui tijdens Tour de France en won 12 etappes. Droeg 125 dagen de puntentrui. In Giro 2 & tijdens Vuelta 4 ritzeges. Bijnamen "Peter de Grote" & "De Hulk". Rijdt sinds 2022 voor het Franse team TotalEnergies tegen een zeer vorstelijk salaris. Zijn laatste overwinning Nationaal Kampioenschap Slovakije in juni 2022.

JUMBO-Visma is het seizoen 2023 uiterst voortvarend en zeer succesvol van start gegaan. De Nederlandse topploeg in het wegwielrennen grossiert in overwinningen. De teller staat na 2 april op liefst 20 zeges. Vorig seizoen behaalde de Geel-Zwarte brigade het aantal van 48 gewonnen koersen. Uiteraard is het streven van renners én ploegleiding om dat fraaie record flink aan te scherpen. JUMBO stopt definitief eind 2024 als hoofdsponsor van de wielerploeg en het schaatsteam. Nog meer slecht nieuws voor het vaderlandse wielrennen; door onderbezetting bij de politie moeten een groot aantal wedstrijden worden geschrapt of aangepast. Want de korpsleiding weigert vanaf heden hun motoragenten in te zetten ter beveiliging en begeleiding van wielerkoersen. De KNWU heeft reeds gedreigd met juridische stappen. Tot zover het actuele wielernieuws deze week in aflevering 313 van....