Deuren dicht beleid
Deuren dicht beleid Foto:

Verzoek 'Deuren dicht beleid'

GEMEENTE WOENSDRECHT - Eind vorig jaar vroegen natuurclubs de gemeenteraden in de regio een 'Deuren dicht beleid' op te stellen. In de Opinieraad van Woensdrecht werd hier dinsdagavond over ingesproken namens Milieuvereniging Benegora en Namiro.


Al jaren proberen milieuclubs, met meer of minder succes, winkels te verleiden ’s winters de deuren gesloten te houden. Het succes wordt met name bepaald door de deelname van iedereen. Met name winkelketens laten het afweten en voor hen die wel meedoen is het vaak moeilijk het jaren vol te houden. En het is bekend dat ook de klant een gesloten winkeldeur niet prettig vindt.

Toch willen milieuverenigingen dit oude idee, juist in verband met bovenstaande, warm aanbevelen. Het sluiten van de winkeldeur levert voor milieu en ondernemer direct een besparing op. Iedereen, ondernemer én consument, ‘moet' nu wel meedoen. De maatschappij wordt steeds meer een 24-uurseconomie. Regels rond openingstijden zijn/worden afgeschaft. Winkels zijn dan ‘altijd' open. Elke gesloten deur wijst de consument ook op zíjn verantwoordelijkheid en gedrag. Veel gemeenten en ondernemers hebben duurzaamheid al op de agenda en initiatieven genomen. Een gezamenlijk besluit tot een deuren dicht beleid is een mooi vervolg of een eerste stap en een geweldig signaal naar de maatschappij. Nieuw beleid en een goede PR-campagne maken het een succes. Graag denken we met u mee", zo sprak secretaris Bert Zwiers eerder. Hij heeft getwijfeld of hij nog de moeite zou nemen het verzoek om een ‘Deuren dicht beleid' toe te lichten omdat het college zijn brief voor kennisgeving wilde aannemen.



Nu ben ik van nature een ras optimist. Bovendien, de met elkaar samenhangende energie- en klimaatcrises zijn kwesties van lange adem, dus ik probeer het toch maar, wie weet kan ik u tot de broodnodige actie verleiden. Doe eens gek, steek als gemeenteraad van Woensdrecht uw nek eens uit. Stel een daad tegen de arrogante houding van het management van met name grootwinkelbedrijven die hun personeel verbieden de deuren dicht te houden. Ze kunnen zich de energieverspilling kennelijk permitteren en onttrekken zich aan de maatschappelijke opdracht energie te besparen. Kan er uit Woensdrecht iets goeds voortkomen? Ja, dat kan verdikkeme wel degelijk. Maak een verordening die bepaalt dat, om energieverspilling te voorkomen, winkeldeuren in de gemeente Woensdrecht gesloten gehouden moeten worden op straffe van een boete. Heb de primeur in West-Brabant, heel Brabant en wellicht Nederland, om dit als eerste te besluiten en bekend te maken. Informeer uw collega's en roep ze op uw voorbeeld te volgen! Liever naïef dan nalatig. Zorg er voor dat, bij het begin van het komende stookseizoen, er een paar banners hangen met de tekst: IN WOENSDRECHT ZIJN DE DEUREN DICHT MAAR DE WINKELS OPEN En zeg nou niet moeilijk, moeilijk en eigen verantwoordelijkheid ondernemers etc. Paar voorbeelden van andere durvers, google er maar op: In september had Haarlem, op initiatief van de GroenLinks fractie, de wereldprimeur met een verbod op vleesreclame dat per januari 2024 van kracht wordt. Nijmegen is inmiddels ook om. Amsterdam, Leiden en Den Haag besloten ooit al om reclames voor benzineauto's en vliegreizen te weren. Het Nijmeegse college stelt aan de gemeenteraad voor om vanaf 1 januari 2028 snorfietsen, brommers en scooters met een verbrandingsmotor niet meer toe te staan binnen de bebouwde kom in Nijmegen en Lent. De gemeenteraad zelf riep het college ertoe op om dit vóór 2030 te regelen. Vanaf 2025 zijn dezelfde voertuigen van voor 2011 al niet meer toegestaan in de binnenstad, Hof van Holland en op de campus Heijendaal. Dit zijn ook de zones die vanaf 2025 zero-emissiezones zijn voor stadslogistiek. Alleen uitstootvrije bestel[1]en vrachtwagens mogen er dan nog rijden. Voor een primeur moet u dus misschien wel snel zijn. Milieuvereniging BENEGORA, Mede namens NAMIRO Bert Zwiers, secretari