Meisjesbroeken

Het is ver in maart, ik kom dik aangekleed binnen, het is guur en koud buiten en ook valt er natte sneeuw. Nu vind ik sneeuw eventjes wel leuk, maar aan natte sneeuw vindt niemand iets aan denk ik dan, en ik toch zeker niet. Het is nu nog steeds winter en bij de kachel denk ik terug aan mijn jeugd, vooral aan de winter van 1963. Dat was er een van drie maanden strenge winter met hopen sneeuw op straat en steeds vriezen. 


Ik weet nog dat ik thuis met een brandend kaarsje de waterleiding moest ontdooien. Deze liep in de w.c. op de muren en daar was geen verwarming, dus als je pech had en het raampje was open blijven staan dan bevroor de waterleiding zelfs binnen.
Je was een geluksvogel als je een warme trui en jas had om naar buiten te gaan. Gek was dat je broek altijd van dezelfde stof was, een winteruitvoering was ons onbekend. Ook was er voor ons geen spijkerbroek voorhanden en jongens liepen buiten de winter altijd met een korte broek.

Gruwel
Maar neem dan de meisjes, die liepen zowat allemaal in een rok of jurkje, (als jongen wist ik vroeger het verschil niet) en pas rond de beginjaren 1960 was het op de scholen toegestaan dat ook meisjes een broek mochten dragen. Een gruwel volgens de toen regerende nonnen op de Heilig Hart school.


Elastiek
Ook was er niet veel keuze voor de meisjes in modellen, en er was zelfs een voorschrift dat de broek alleen gedragen mocht worden bij koude winterdagen. Verder was de kleur beperkt tot zwart en donkerblauw, de pijpen moesten taps naar onderen toelopen en het is zelfs even geweest dat er onderaan een elastiek gemaakt moest worden zodat de broek altijd strak naar beneden werd getrokken. Ja, je zou eens een enkel zien!


Terlenka

Het materiaal was naar men mij vertelde Terlenka. Het gekke vonden wij, er zat geen voorsluiting in, een gulp zeiden wij. Nee, natuurlijk niet want meisjes konden niet staande plassen was de uitleg. Bij de meisjesbroek zat de sluiting met een rits aan de zijkant. Nou, neem aan dat het voor ons als mannekes van 10 jaar en opgegroeid in een gezin met alleen jongens, allemaal heel raadselachtig was.


Modellen
Later ging het snel en kwamen er spijkerbroeken en werden de modellen unisex, al heb ik me laten vertellen dat er wel verschil was in broeken m/v.
Ik denk dat er nu zelfs meer verschillende broeken voor de vrouwen zijn dan voor mannen.


Uitzondering
Hoe zat het nu met de vrouwen anders dan de jeugd in de jaren 60? Nou, toen zag je echt bij hoge uitzondering een vrouw met lange broek over straat gaan, hoe koud het ook was. Gelukkig voor hen veranderde het doemdenken snel en mochten ook vrouwen vrij kiezen wat ze aan wilden.
Ik schrijf dit over het katholieke Halsteren van 1963, maar ook nu nog schrijven verschillende geloven de vrouwen een rok voor.

Een snelle lente toegewenst.

Tot de volgende Volluk, Twan Simons