In de nacht van zaterdag 25 op zondag 26 maart gaat de zomertijd 2023 in.
In de nacht van zaterdag 25 op zondag 26 maart gaat de zomertijd 2023 in. Foto:

De Groenling

De Groenling (Groenvink of Groninger) is een beschermde vogel en behoort tot de vinkachtigen. Het aantal daalt sinds 2014, hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt door een parasitaire ziekte (Het Geel). De ziekte wordt doorgegeven van vogel tot vogel. Het is daarom raadzaam voedertafels zo schoon mogelijk te houden.


Je herkent de Groenling aan de groene en gele tinten in hun verenkleed, dikke nek en grote licht roze snavel. De vrouwtjes zijn iets meer grijzig-groen. Ze eten grote zaden, die ze in hun snavel trillend ronddraaien, waardoor de pit loskomt van de schil. In het najaar eten ze de rozenbottels van de hondsroos. 

Zonnebloempitten zijn favoriet op de voedertafel. Daar bestaat bij ons geen twijfel aan. 


In de winter voeren we vogels bij door onze zaadsilootjes te vullen met gepelde zonnebloempitten. Zodra we die opgehangen hebben, melden zich al snel de eerste Groenlingen om verder uit te groeien tot 20-30 vogels per dag. 

Dit jaar in gezelschap van een zestal Putters. De Groenlingen willen hun voedsel niet graag met elkaar delen en we zien ze dan ook regelmatig flink ruzie maken. Onze voorraad slinkt nu wel erg snel. Van de 25 kilo die we aan het begin van de winter kochten is nu de bodem zichtbaar. 

Begin maart, toen ’s morgens een sneeuwbui de tuin omtoverde tot een wit landschap, wisten we niet wat we zagen. Er kwam een complete wolk aangevlogen en een groep van meer dan 70 Groenlingen landde in onze tuin. Zo hadden we ondanks de witte laag toch een tuin met veel groen. 


Ria Hogerwaard

Ochtendzonnetje met Twiggy. Foto: Petra Christie
Afbeelding