Rondleiding op Landgoed De Hertgang.
Rondleiding op Landgoed De Hertgang. Foto: Bep Tielemans

Voorjaar op Landgoed De Hertgang

HALSTEREN - De meteorologische lente is op 1 maart begonnen en op Landgoed De Hertgang in Halsteren is het bewijs daarvan goed te zien. Ontdek tijdens een voorjaarswandeling hoe de natuur ontwaakt!

Bollen
De bloemen van de 1000 (!) narcissenbollen die in het najaar geplant zijn, laten zich inmiddels boven de grond zien, en kleuren prachtig tegen de achtergrond van gevallen bladeren. Dat geldt ook voor de kleine bloempjes van de sneeuwroem (Chionodoxa) die, je zou ’t niet zeggen, behoort tot de aspergefamilie. Sneeuwklokjes (Galanthus) zijn er ook natuurlijk, maar de boerenkrokussen die en masse op het grote gazon te zien waren, zullen nu wel meest uitgebloeid zijn.

Struiken en bomen
De papierstruik (Edgeworthia chrysantha) is wat men noemt een ‘naaktbloeier’: de bloemen verschijnen op de takken voordat het blad te zien is. Zo kunnen de bloemen makkelijk insecten lokken voor de bestuiving. De struik bloeit in vanaf februari tot in maart met heerlijk geurende, zijdeachtige bloemen. De kleur van de bloemen wordt al verraden door de toevoeging ‘Chrysantha’ dat ‘met goudgele bloemen’ betekent.
De Sarcococca hookeriana humilis of vleesbes, is een bladhoudende heester die van januari tot in maart bloeit. De bloempjes zijn niet echt opvallend, maar wèl opvallend is de heerlijke geur. Maar ook de sneeuwkers (Prunus subhirtella) is het noemen waard: het is één van de weinige struiken die in de winter bloeit. Hij begint meestal in november te bloeien en doet dat tot maart, april, zolang het maar niet al te stevig vriest.
In het vooruitzicht
De Plantenmarkt die vorig jaar op landgoed De Hertgang gehouden werd, was bijzonder geslaagd en het is daarom goed te vermelden dat ook dit jaar, op 7 mei, weer zo’n Plantendag gehouden wordt. Kwekers en tuiniers bieden dan vaste planten en struikjes aan, net als kamer-- en kuipplanten. En natuurlijk zullen er ook (bijzondere) planten afkomstig van het landgoed te vinden zijn.
Bent u zelf hobby­kweker of -tuinier en wilt u uw planten tijdens de Plantenmarkt te koop aanbieden, neem dan contact op met Margot van Meurs: margotvanmeurs@gmail.com.

Openstelling
Het landgoed is dagelijks van 09.00 tot 17.00 uur open voor bezoekers. Betalen (€ 4,50 per persoon, kinderen tot 12 jaar onder begeleiding gratis) kan bij het Bezoekerscentrum met uw smartphone (QR-code). Daar kunt u ook de folder pakken en de route volgen die op de plattegrond is aangegeven. Contant betalen of pinnen is ook mogelijk.
U vindt De Hertgang aan de Klaverblokken 18 in Halsteren. Voor meer informatie over het landgoed: kijk op www.dehertgang.nl.

Bloem van de papierstruik.
Hertgang
Hertgang
Rondleiding op De Hertgang