Naomi Schrauwen vindt dat Johan Bossers een extra pannenkoek verdient.
Naomi Schrauwen vindt dat Johan Bossers een extra pannenkoek verdient. Foto: Dennis van Loenhout

Dobbelsteen trakteert in Heideduin op pannenkoeken

Algemeen

HOOGERHEIDE – Op Nationale Pannenkoekendag kregen de bewoners van zorgcentrum Heideduin in Hoogerheide niet alleen pannenkoeken, ze kregen ook bezoek van een team professionele gastheren en -vrouwen en obers. Die werden geleverd door basisschool De Dobbelsteen.

“De Dobbelsteen? Waar is dat eigenlijk?” vraagt de 88-jarige Elly de Vries zich af. Als één van de leerlingen haar uitlegt dat die school naast het gemeentehuis staat lichten haar ogen op: “O, daar! Dat is een mooie school!” Het onderwerp school gaat mevrouw De Vries – “zeg maar Elly!” – aan het hart, want ze stond zelf jaren voor de klas. Eerst in Goes, later in Capelle aan den IJssel, maar nooit in Hoogerheide: “Ik woon hier pas een jaar of tien en ben nu lekker met pensioen”, zegt ze, “ik heb ook al gemerkt dat de kinderen nu een stuk mondiger zijn dan vroeger. Maar zo druk als ze nu zijn, dat waren ze ook al toen ik juf was!”

Onderwijzer Pepijn Battes is ondertussen druk om alles in goede banen te leiden. Hij vertelt dat zijn school zorgcentrum Heideduin “geadopteerd” heeft om er lessen en activiteiten rondom het thema “burgerschap” te kunnen doen: “We voeren onze musical hier op, als onze leerlingen straks kerstkaarten gaan maken doen ze dat voor de bewoners van Heideduin. En dan is het natuurlijk heel passend om hier pannenkoeken te komen serveren op Nationale Pannenkoekendag! De kinderen waren heel zenuwachtig, maar toen alle bewoners voor ze begonnen te klappen toen ze binnenkwamen was het ijs gebroken. Je ziet nu al dat ze alles doen voor die mensen en dat past bij wat we samen belangrijk vinden: dat er wederzijds respect is, dat ze rustig zijn en dat ze goed luisteren.”

Ook dagbestedingscoach Lizette Geilings van Heideduin is blij met de komst van De Dobbelsteen: “De kinderen zijn dolenthousiast, en onze bewoners genieten altijd van de aanwezigheid van kinderen, daar gaan ze helemaal in op!”

Ondertussen is de 11-jarige Naomi Schrauwen in gesprek verwikkeld met de 88-jarige Johan Bossers. “Ze is een pienter meisje”, zegt Bossers, die blind is, “het is jammer dat ik haar niet kan zien, maar het is heel leuk om met haar te praten. Ze was net aan het vertellen over haar huiswerk.” Naomi zegt dat ze graag met oudere mensen praat, omdat die vaak zo mooi over vroeger kunnen vertellen: “Mijn overgrootopa vertelde altijd over de Watersnoodramp, die heeft hij zelf meegemaakt.” Als Johan Bossers vertelt dat hij de Watersnoodramp ook meemaakte, en dat er niets overbleef van het huis van zijn familie in Sint Philipsland krijgt Naomi grote ogen: “Wauw, dat is niet leuk. U heeft een extra pannenkoek verdiend!” (Foto onder).

Een paar tafels verderop zorgt de 11-jarige Naomi Louret dat mevrouw De Vries stroop op haar pannenkoek krijgt. Dat doet ze graag, vertelt ze: “Ik vind het heel leuk om hier te zijn. Die mensen zijn superschattig, ik ben blij dat ik iets voor ze kan doen!”

Naomi Louret zorgt dat het Elly de Vries aan niks ontbreekt.