Mathieu van der Poel wint Milaan-San Remo.
Mathieu van der Poel wint Milaan-San Remo.

De Bezemwagen - MVDP wint Milaan-San Remo / Vlaamse klassiekers belicht

Algemeen

UITSLAGEN

Er waren redelijk veel koersen de afgelopen week. De winnaars op een rijtje gezet; Milaan-Turijn (PT=ProTour) winst voor onze landgenoot ARVID DE KLEIJN (Tudor).   Vlaamse Danilith Nokere Koerse (PT) werd gewonnen door Belgische kampioen Tim Merlier van Soudal-Quick StepGP Denain (Frankrijk PT) winst van Colombiaan Juan Sebastián Molano (UAE-Team Emirates). Bredene Koksijde Classic (België PT) bracht Belg Gerben Thijssen (Intermarché-Circus-Wanty) de overwinning. Franse koers Classic Loire Atlantique werd een prooi voor Axel Zingle van Cofidis. Ook in Frankrijk; Cholet-Pays de la Loire mocht Nieuw-Zeelander Laurence Pithie (Groupama-FDJ)als winnaar noteren. En in Italiaanse wedstrijd Per Sempro Alfredo zege Duitser Felix Engelhardt (Jayco-AlUla). Maar veruit de meest belangrijke wedstrijd van deze week werd ook in Italië verreden. Vormde daarmee het echte begin van het drukke klassiekerseizoen. En met groot Nederlands succes want;

MATHIEU VD POEL WINNAAR MILAAN-SAN REMO (MONUMENTALE KLASSIEKER 1) 

LA PRIMA VERA werd na bijna 300 kilometer koersen gewonnen door MATHIEU VAN DER POEL. De topper van Alpecin-Deceuninck sloeg zijn slag op de Poggio. 2e plaats Filippo Ganna (INEOS-Grenadiers), 3e Wout van Aert (JUMBO-Visma) en vierde stek voor Tadej Pogacar van UAE-Emirates. Een illuster kwartet! MVDP won 38 jaar na HENNIE KUIPER (was tot nu toe de laatste Nederlandse winnaar) & 62 edities na opa Raymond Poulidor. MILAAN-SAN REMO was de eerste van 5 MONUMENTALE KLASSIEKERS. Later volgen nog RONDE VAN VLAANDEREN, PARIJS-ROUBAIX & LUIK-BASTENAKEN-LUIK (allemaal in april) en in het najaar RONDE VAN LOMBARDIJE.

KALENDER MAART 2023 (BUITEN VLAANDEREN)

Het programma vermeldt aan wedstrijden buiten Vlaanderen; van 20 t/m 26-03 World Tour RONDE VAN CATALONIË in Spanje. Met terugkeer van de 36-jarige Robert Gesink (JUMBO-Visma) in wedstrijdverband. Internationale Wielerweek in Italië wordt verreden van 21 t/m 25-03.  26-03 GP Industria & Artigianato (Italië PT). Uitsmijter is Franse koers La Route de Vitré op 31-03.  

DE VLAAMSE (SEMI-) KLASSIEKERS NADER BELICHT

De reeks Vlaamse wedstrijden verdienen aparte aandacht. Natuurlijk vanwege hun lange en rijke historie. Alsmede het feit dat zij de opmaat vormen voor de KLASSIEKERMAAND APRIL. Dus, hier komen ze; deze wedstrijden hebben allemaal predikaat World Tour. 22 maart MINERVA CLASSIC BRUGGE-DE PANNE. 24 maart E3 SAXO CLASSIC. Op 26 maart gevolgd door GENT-WEVELGEM. Sluitstuk vormt de “Generale Repetitie” voor De Ronde der Rondes. DWARS DOOR VLAANDEREN vindt plaats 29 maart. Al deze koersen dienen slechts 1 zaak. De renners klaar te stomen voor de absolute topmaand van de KLASSIEKERS. Wielerliefhebbers kunnen hun hart ophalen tijdens de rechtstreekse uitzendingen op televisie. Meestal uitgezonden door de Belgische VRT. Soms ook te bekijken via Eurosport. Alvast veel uren kijkplezier toegewenst!

KLASSIEKERMAAND APRIL VOOR UW AGENDA HET SPOORBOEKJE

Belangrijke wedstrijden werpen hun schaduw vooruit. Daarom nu alvast de data van deze hoog aangeschreven koersen in de maand april 2023. Daaronder zijn er liefst 3 MONUMENTALE KLASSIEKERS! Zondag 2 april “Vlaanderens Mooiste”. MONUMENT 2 beter gekend als DE RONDE VAN VLAANDEREN. Zondag 9 april “De Hel van het Noorden”. MONUMENT 3 oftewel PARIJS-ROUBAIX. Heerlijke beelden van kasseistroken. Regen of droog; lastig is het altijd. Zondag 16 april “Nederlands Enige Klassieker”. Over de Limburgse heuvelen draaien en keren. AMSTEL GOLD RACE blijft enig in zijn soort. Woensdag 19 april, deel 1 van het Ardenner tweeluik. DE WAALSE PIJL met de Muur van Hoei of Huy. Zondag 23 april. MONUMENT 4. De oudste klassieker “La Doyenne”. Roepnaam LUIK-BASTENAKEN-LUIK. Elke zichzelf respecterende coureur wil absoluut zijn naam als winnaar -van minimaal 1- van deze wedstrijden toevoegen op zijn erelijst. Het worden voor de echte wielerliefhebbers derhalve hele mooie koersdagen in april. 

TOUR DE FRANCE 2024 

Omdat in 2024 de Olympische Spelen in Parijs worden gehouden is dat jaar de Franse hoofdstad -bij hoge uitzondering- geen eindpunt van de Ronde van Frankrijk. In het slotweekend is er op zaterdag een zware bergetappe met o.a. Col d’Eze (bekend uit Parijs-Nice). Zondag is er een individuele tijdrit over sterk geaccidenteerd terrein. Kent een lengte van 35 kilometer. Start in Monaco en finish in Nice. Belooft een fraaie afsluiting van de Tour volgend jaar te worden. 

DIVERSEN

Bizar verhaal met een kattenstaartje; het “per ongeluk” doodschieten van de poes van een minister uit San Marino kan voor de Italiaanse coureur Antonio Tiberi hele grote gevolgen hebben. Trek-Segafredo, de ploeg van de 21-jarige renner met een scherp schot, overweegt zijn contract te ontbinden. Ex-toprenner Tom Dumoulin gaat dit voorjaar bij de NOS aan de slag als wieleranalist. Opvolger van Maarten Ducrot die na Amstel Gold Race stopt. Dit was het wekelijkse wielernieuws in aflevering 311 van.....