Alie, Harry en Bram Beening in hun winkel, die dit jaar 30 jaar bestaat.
Alie, Harry en Bram Beening in hun winkel, die dit jaar 30 jaar bestaat. Dennis van Loenhout

Dertig jaar enthousiasme bij Henri’s Ladies & Gents

HOOGERHEIDE – Henri’s Ladies & Gents bestaat 30 jaar. Die mijlpaal is te danken aan het nooit aflatende enthousiasme en optimisme van een ondernemersfamilie die nog energie en ideeën genoeg heeft voor de komende 30 jaar: “Wij blijven onszelf!” klinkt het vastbesloten.

De naam Henri’s is in Hoogerheide een hele bekende. Wat begon als piepklein Men Shop aan het Sint Lucasplein groeide uit tot een grote dames- en herenmodezaak aan de Raadhuisstraat, waar samen moeder Alie en vader Harry nu ook zoon Bram alweer tien jaar het roer in handen heeft. Het gezin Beening deelt een passie voor mode, maar weet klanten vooral aan zich te binden door een aanstekelijk enthousiasme. 


Passie

Harry Beening haalt zijn schouders op en zegt: “Ik krijg liever complimenten over mijn enthousiasme dan dat ik van mensen zou moeten horen dat ik een zuurpruim ben! Mode is mijn passie. Ik ben nog steeds benieuwd naar de nieuwe mode en de komende collecties. Dat vind ik nog net zo spannend als dertig jaar geleden. En werken met mensen, klanten blij maken, een stapje extra zetten, dat raak ik nooit beu.”

Bij Henri’s krijgen klanten het gevoel dat ze ertoe doen. Of het nou gaat om een casual outfit, een trouwpak of een representatieve, zakelijke combinatie: het team van Henri’s zet altijd een stapje extra voor een bijzonder eindresultaat. “Je moet klanten niet pushen, je moet zorgen dat ze zich goed voelen en alleen kopen wat ze willen kopen”, zegt Alie Beening, “als je geen kapsones hebt, vriendelijk bent en interesse hebt in je klanten, dan volgt de rest vanzelf.” Die vanzelfsprekende gedachte heeft zijn vruchten afgeworpen, maar dat betekent niet dat Henri’s de afgelopen jaren geen moeilijke tijden kende. De coronacrisis was keihard voor elke winkel, en ook de financiële crisis van 2008 liet zijn sporen na in de Raadhuisstraat in Hoogerheide. “Maar” zegt Harry, “een slechte week is nog geen slechte maand, en een slechte maand is nog geen slecht jaar. We zijn nooit bij de pakken neer gaan zitten. Zo zitten we gewoon niet in elkaar.”

Waarderen

Dat hun zoon Bram in 2010 zijn intrede deed in het familiebedrijf was voor Harry en Alie een verrassing, maar ook één van de meest trotse momenten in hun 30 jaar ondernemerschap. Bram weet nog goed hoe hij als klein jochie in de winkel van zijn ouders zat te kleuren, en dat hij eigenlijk nooit van plan was in de zaak van zijn ouders te gaan werken. Dat veranderde pas toen hij ontdekte dat een studie rechten niks voor hem was: “De mode sprak me meer aan dan ik vroeger dacht, en toen ik opgroeide zag ik ook hoe trots mijn ouders op hun winkel waren. Dat leerde ik waarderen, en daar wilde ik deel van uitmaken.”


Toekomst

Ondertussen blijkt elke dag dat vader en zoon Beening elkaar perfect aanvullen. Bram belooft dat Henri's Ladies & Gents niet wil groeien en haar eigen identiteit wil behouden. "We vinden het veel te leuk om de dingen op onze eigen manier te doen. We horen van onze klanten dat ze ons juist daarom zo waarderen. Die waardering is belangrijk voor ons, dus wij blijven onszelf. Nog heel lang!” Harry Beening is vast van plan deel uit te maken van die toekomst. "Want”, zegt hij, "ik wil nog zeker tien jaar door!”