Scriptlezing als voorbereiding voor acteurs bij het watersnoodspektakel '53.
Scriptlezing als voorbereiding voor acteurs bij het watersnoodspektakel '53. Foto:

Scriptlezing voor acteurs ‘53

BERGEN OP ZOOM – De voorbereidingen voor ’53, het openluchtspektakel van De Vierschaar over de Watersnoodramp van 1953, zijn in volle gang. Vorige week was er een scriptlezing voor ruim zestig spelers van hoofd- en bijrollen. Op die manier kunnen de acteurs elkaar leren kennen, maar zich ook beter inleven in de situaties waarin ze straks, onder de spotlights, verzeild raken.

Er is uitbundigheid, er is stemverheffing, maar er wordt ook ingehouden gesproken. Achter lange tafels buigt de cast van ’53 zich over de scripts van scenarioschrijver Wolter Muller, die aandachtig meeluistert, net als regisseur Diemer van Wijk.

Ondertussen verklapt Toine Timmers, artistiek voorzitter van De Vierschaar, dat er achter de schermen al hard wordt gewerkt aan de door Cees Warmoeskerken ontworpen decors. “Per voorstelling kunnen we 1100 toeschouwers een zitplaats bieden, op tribunes die nu wél overdekt zijn, dat was bij Les Misérables nog niet het geval.”

'53 wordt tussen vrijdag 8 september en zaterdag 24 september tien keer opgevoerd op De Waterschans in Bergen op Zoom. De repetities zijn inmiddels in volle gang, en de kaartverkoop is begonnen. "We zoeken nog mannen van 30 jaar en ouder voor bijrollen”, zegt Timmers, "en ook sponsoren ontvangen we met open armen. Ook wij hebben te maken met prijsstijgingen, materialen voor onze decors zijn zo'n 15% duurder geworden. Een beetje extra support is erg welkom!”

Afbeelding