Marjos Kint neemt na twintig jaar afscheid van basisschool Sint Maarten.
Marjos Kint neemt na twintig jaar afscheid van basisschool Sint Maarten. Foto: Dennis van Loenhout

‘Leesjuf’ Marjos neemt afscheid

Algemeen

HALSTEREN – Voor de kinderen was ze de “leesjuf”, voor haar collega’s was ze de IB-er en plaatsvervangend directeur die zorgde dat alles geregeld werd, en goed ook. Marjos Kint werd op handen gedragen op basisschool Sint Maarten, de school waarvan ze na twintig jaar afscheid nam: “Wat ik vooral ga missen? Het warme bad van Sint Maarten!”

Met een tractor, die haar thuis in Lepelstraat kwam ophalen, wordt Marjos Kint (66) op vrijdag 10 april, haar laatste werkdag, afgeleverd bij basisschool Sint Maarten aan de Halsterse Vijverstraat. Daar wacht een erehaag van kinderen en collega’s haar op. Marjos ondergaat het geroutineerd: “Ik weet hoe een feestje gevierd wordt op Sint Maarten, dat heb ik gelukkig al heel vaak meegemaakt.” Toch zit er onder die routine ook emotie, want een onderwijscarrière van bijna 45 jaar afsluiten, dat is niet niks: “Van die 45 jaar heb ik er 20 op Sint Maarten doorgebracht”, zegt Marjos, “en het warme bad van deze school zal ik het meeste missen. We hebben hier fantastische kinderen, leuke ouders en geweldige collega’s die altijd voor elkaar klaarstaan.”

Werken heeft Marjos Kint altijd met plezier gedaan. Eerst op de Steenbergse basisschool Pius X, later op Sint Maarten in Halsteren. Als plaatsvervangend directeur en IB-er stond ze weliswaar niet voor de klas, maar zag ze de kinderen wel individueel. Bijvoorbeeld voor leesles, want lezen vindt Marjos ontzettend belangrijk: “Jarenlang heb ik bij kinderen de leestoets afgenomen. Kinderen moeten goed kunnen lezen, ongeacht hun niveau, dat is echt ontzettend belangrijk. Omdat ik die leestoetsen afnam, zei een kind op zeker moment tegen me dat ik de ‘leesjuf’ was. Die bijnaam is altijd blijven hangen. Maar dingen regelen deed ik ook graag. Als er iets gedaan moest worden, als er wat kapot was, of als er iets besteld moest worden, dan deed ik dat. Dingen regelen en organiseren vind ik leuk, of het nou gaat om de reparatie van een deur, of het organiseren van een circusfeest, laat het maar aan mij over!”

Om haar afscheid te markeren organiseerde Sint Maarten een groots galabal voor Marjos, zonder dat ze het wist en zonder dat ze zelf iets moest regelen. De hele ochtend staat in het teken van workshops, waarin kinderen allerlei dingen voor het galabal maken. Daarna gaat iedereen - in prachtige outfits - de dansvloer op. Directeur Anne Luijsterburg stelt dat Marjos zo’n groots afscheid verdient. ”Ze is echt de moeder van onze school. Ze verdient het om van haar vrije tijd te gaan genieten, maar iedereen gaat haar hier missen.”

Nu haar pensioen begonnen is, is het Marjons beurt om iets te leren: “Ik moet erg wennen aan het idee dat ik straks niet meer mijn mail hoef te bekijken of de telefoon moet opnemen. Iedereen zegt dat het leuk is om met pensioen te zijn, maar ik moet echt leren hoe dat moet, met pensioen zijn. De eerste tijd ga ik even niks doen, en van mijn kleinkinderen genieten. Maar ik barst nog van de energie en ambitie, dus dat ik dingen ga doen is zeker. Ik ga rustig bekijken wat ik wil, en waar ze me kunnen gebruiken.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding