Roodborstje (Foto: Ria Hogerwaard).
Roodborstje (Foto: Ria Hogerwaard). Foto: Ria Hogerwaard

Het “schattige” Roodborstje

Het leek wel Roodborstjesdag tijdens een van onze wandelingen deze week, zo veel zagen we er. Toch zal je ze niet snel dichtbij elkaar zien, want de Roodborst duldt geen soortgenoten in zijn territorium, zelfs in de broedperiode hebben ze nogal eens onenigheid. 

Ze hebben hun territorium hard nodig om voedsel te vinden om geen honger te lijden. Ze kunnen zich daarom enorm kwaad maken op alles wat rood is, zoals onder andere de borst van een andere Roodborst. Ik las, dat ze zelfs een rode bal aanvallen of mensen met een rode muts op achtervolgen. Nu begrijp ik, waarom een Roodborst eens op me af bleef komen en bijna op mijn schoenen sprong, die waren rood. Gelukkig dat jonge Roodborstjes gespikkeld beige/bruin zijn, anders zouden ze door hun eigen ouders aangevallen worden. Ze krijgen pas tijdens het ruien in de herfst de mooie kleur.

Het Roodborstje uit het bekende kinderliedje, “Roodborstje tikt tegen het raam, tik, tik, tik” doet dit dus niet, omdat het naar binnen wil of brood wil, maar wordt veroorzaakt doordat het zijn eigen spiegelbeeld ziet, waarin het niet zichzelf herkent en daar boos op wordt. 

Roodborstjes zingen altijd, ook weer om soortgenoten weg te houden uit hun territorium, zodat ze hun insectenplek niet hoeven te delen. Ondanks deze karaktertrekken, heeft het vogeltje toch een grote aantrekkingskracht en vinden velen het schattig. Als je in de tuin bezig bent, zal hij vaak in je buurt rondhangen, omdat er door spitten of harken in de tuin, kans is op lekkere hapjes. Je kan het vogeltje helpen in de winter door in de tuin gedroogde meelwormen neer te leggen, ongekookte havermout of zorgen voor bessen in de tuin.

De Roodborst staat symbool voor hoop.

Ria Hogerwaard