Bestuurslid Lian Korst:
"Samen werken aan water"

REGIO - Sinds bijna acht jaar is Lian Korst Algemeen Bestuurslid van Waterschap de Brabantse Delta. Als meewerkende boerin en ondernemer met een agrarisch excursiebureau, heeft zij de uitdagingen voor de landbouw, het water- en natuurbeheer leren kennen: "Water was, en is voor velen zo vanzelfsprekend dat het pas opvalt als er een overschot, een tekort of vervuiling is."


Lian Korst vervolgt: "Het Waterschap heeft drie belangrijke kerntaken die ik hierna kort toelicht. Wat doet het Waterschap met de gemeenten samen voor de Zuidwesthoek!"


Waterveiligheid

"Er wonen in Nederland zo’n 9-10 miljoen mensen ‘achter de dijken’. Het Waterschap werkt voortdurend aan dijkversterkingen, om overstromingen te voorkomen. De dijken en keringen moeten goed onderhouden worden, met de inzet van dijkwachten. Muskusrattenbeheer is nodig om graverij in de dijken te voorkomen."


Watersysteembeheer

"Werken aan voldoende zoet en schoon water. Door de klimaatsverandering krijgen we meer te maken met lange droogteperioden en zware hoosbuien (zie de overstromingen in Limburg). Waterschappen moeten samen met boeren, terreinbeheerders en gemeenten werken om het regenwater niet af te voeren maar te bufferen en dit in tijden van droogte te gebruiken. Zoet water moet niet verloren gaan. Er loopt nu nog 30 miljoen m3 kwalitatief goed water vanuit de Brabantse Wal de Schelde in. Dit water gaat het Waterschap vanaf 2024 vasthouden en verdelen over de landbouw en de natuurgebieden in de buurt van de Brabantse Wal/Markiezaat. De natuurgebieden kunnen en willen de sponsfunctie hebben voor de landbouw als die het nodig heeft voor beregening. Gemeente Bergen op Zoom doet mee aan project ‘Tegelwippen’, tegels eruit en planten erin. Daarmee infiltreert meer water in de bodem en wordt het riool minder gauw overbelast."


Waterzuivering

"Afvalwater en rioolwater zuiveren van vervuilende stoffen zoals stikstof, fosfaat, medicijnresten en drugsafval. Om gezond water te krijgen moeten we meer aan de bron gaan scheiden en zuiveren, zoals vermijden dat stoffen als PFAS in het water terecht komen, c.q. in productieprocessen worden gebruikt. Ziekenhuizen zijn hotspots van medicijnresten. Het Waterschap spoort het nieuw te bouwen Bravis aan om een medicijnfilter te plaatsen. Wat er niet of in komt zit hoef je er ook niet uit te halen. Hierdoor besparen we op kosten voor waterzuivering.

Deze verkiezingen doet ook mee op plaats 5, Jochem Andriessen. Hij is 22 jaar oud en wil zich inzetten voor meer biodiversiteit in en om het water. Met meer biodiversiteit krijgen we op een natuurlijke wijze schoon en gezond water, en dat is belangrijk voor iedereen. Schoon water is belangrijk voor de volksgezondheid, landbouw (voedsel), biodiversiteit, toerisme en recreatie.

Wat mag je van mij verwachten! Ik ben niet van de loze beloftes, op mij kun je rekenen."

www.cda.brabantsedelta.nl