Meetlat van Julia
Meetlat van Julia Foto: A van Bockel

De meetlat op een Brabantse boom

BERGEN OP ZOOM - Enkele jaren geleden liep Aart van Bockel van het Brabants Historisch Informatie Centrum met zijn echtgenote in een oud bos nabij de Franse stad Compiègne. Hij ontdekte op oude dikke beuken inscripties, aangebracht door hier in 1917 en 1918 verblijvende militairen.

"Ik besloot de inscripties te fotograferen", vertelt Van Bockel. Enkele weken nadien werd het fototoestel uit mijn auto gestolen. Weg foto’s. Niet getreurd (dacht ik toen): over een aantal maanden fotografeer ik ze nogmaals. Dat bleek een foutieve aanname. Bij terugkeer waren alle bomen omgezaagd en daarmee ook de inscripties (met historische waarde) verdwenen."

 

Vastleggen

Ook in West-Brabant lopen wij regelmatig door de bossen. Vorig jaar ontdekte ik ook hier nieuwe en oude teksten, hartjes en andere afbeeldingen, initialen, namen en data. Wij kijken nu met meer dan gemiddelde belangstelling naar bomen langs een wandelroute of weggetje. Wat zou de boom krasser hebben gedacht toen hij/zij hier bezig was? Naar aanleiding van mijn eerdere ervaring besloot ik de inscripties voortaan toch maar direct te fotograferen en “in de cloud” vast te leggen. 

De jarenlange groei van de boom na de inscriptie heeft de afbeelding soms misvormd. In de meeste gevallen is de afbeelding toch naar het originele ontwerp te herleiden.


Namen en data

Een bijzondere inscriptie vond ik in een bosperceel bij Bergen op Zoom. Daar is een familie elk jaar teruggekeerd bij “hun” boom om de groeicurve van hun kinderen Julia en Sam in de bast van de boom vast te leggen (zie foto). Heel bijzonder maar …… kopieergedrag is m.i. ongewenst. Laat het bij deze bijzondere boom blijven!


Fotograferen

Ik weet zeker dat er in West-Brabant in vele steden en dorpen bomen staan met oude inscripties die het fotograferen en bewaren waard zijn. Vandaar mijn oproep in deze krant: niet gaan krassen en snijden maar alleen fotograferen. Opsturen kan naar www.bhic.nl onder vermelding van de plaatsnaam. Daarmee ontstaat mogelijk een bijzondere fotografische database van “Brabantse bomen met een boodschap”. Ik ben heel benieuwd wat er zoal wordt aangeleverd bij het Brabants Historisch Informatie Centrum.


Oproep

Wie kennen Julia (geboortejaar 2011) en Sam (geboortejaar 2014)? De krant komt graag (voor een kort vervolgverhaal) in contact met beiden en/of hun ouders om uit de eerste hand te horen hoe zij het jaarlijks ritueel van meten bij "hun” boom hebben ervaren. Vanzelfsprekend wordt de locatie van de boom niet openbaar gemaakt. De inscripties vormen namelijk een bijzonder tijdsdocument.

Meetlat van Sam
Laan met diverse boominscripties
Meetlat vanJulia
Meetlat van Sam
Laan met diverse boominscripties