Afbeelding
Foto:

Schaken op de Brabantse Wal

Het is nu na de 18e ronde bijzonder spannend in de interne competitie van BSV, de vereniging met leden uit alle gemeenten van de Brabantse Wal. Om de eerste plaats is het steeds stuivertje wisselen. De spelers zijn aan elkaar gewaagd. Hoe anders is dat bij de jeugd. Martin Schoones lijkt onbedreigd de titel van jeugdkampioen van BSV te gaan veroveren. In de externe competitie hebben de teams van BSV het moeilijk. Bij de zaterdagteams spelen beide teams voor handhaving in respectievelijk de 3e en 5e klasse KNSB. Ook de avondteams, beide spelend in de 1e klasse van de NBSB hebben het moeilijk.


(Door René Punt)


Intern kampioenschap BSV

Van de 37 spelers die meedoen aan het kampioenschap van BSV zijn er nog ca. vijf die een kans hebben om na de laatste ronde als kampioen gekroond te worden. In het begin waren er in de top van het klassement veel remises maar nu zijn de spelers op stoom geraakt en zijn er weinig remises meer. 

Op het moment van schrijven van dit artikel staat Martin de Smit bovenaan nadat hij een van de andere kanshebbers, Rob Hopman-Been, had verslagen. Degene die daarvoor bovenaan had gestaan, Oliver de Hert, verloor van Xander van Doorn. Andere kanshebbers zijn nog Bas van de Putte en René Punt. Bas van de Putte, die lang bovenaan heeft gestaan en samen met Oliver de Hert leek te gaan strijden om de eerste plaats heeft twee nederlagen achter elkaar geleden, maar de laatste ronde won hij weer. We noemden de eerste vijf spelers al, maar ook Pieter-Jan Demmers, Xander van Doorn, René Paardekam en Henry Groenveld doen nog steeds mee en maken het de kanshebbers moeilijk. We zullen u in het volgende nummer verslag doen van de verdere ontwikkelingen in dit kampioenschap.


Rapid Kampioenschap

Onlangs werd ook een van de voorrondes van het Rapid Kampioenschap van BSV gehouden. Bij het Rapid Schaak is de bedenktijd voor de schakers veel minder dan het normale tempo van 1 uur en 40 minuten plus 30 seconden per zet per persoon. Bij het Rapid Schaak wordt meestal een tempo aangehouden van 20 – 30 minuten per persoon. In deze voorronden werden Rob Hopman-Been en Xander van Doorn gedeeld eerste. Zij hebben zich daarmee geplaatst voor de finale later in het jaar. Zij zullen daar samen met de andere winnaars van het Rapid Kampioenschap strijden om te titel van Rapid Kampioen.



Jeugdcompetitie

Inmiddels zijn de eerste twee perioden van het jeugdkampioenschap van BSV gespeeld. Zowel de eerste als de tweede periode is gewonnen door Martin Schoones. De tweede periode zelfs met een 100 % score. De naaste belager van Martin Schoones is William van Heerebeek. Inmiddels heeft zich een aantal talentrijke nieuwe jeugdspelers bij de club aangesloten. Dus Martin krijgt meer concurrentie. Het zal wel te laat zijn voor deze spelers om Martin dit seizoen nog te bedreigen, maar in de toekomst... Zo zijn in de Torengroep van het kampioenschap Anoush Fayaz en Fuyan Moorman de promovendi en zij zullen dus ook te maken krijgen met Martin en William. Maar ook in de Lopergroep zijn er talenten zoals Willem de Groot en Jens Groenveld. Zij zullen in de toekomst zeker gaan aansluiten bij de top van de jeugdspelers. In een nog verdere toekomst zullen de spelers die nu nog in de pionnengroep zitten daar ook deel van uit gaan maken.


Jeugd KO-competitie

Naast het reguliere jeugdkampioenschap van BSV vinden er ook KO-wedstrijden plaats. Dan moeten de spelers twee partijen tegen elkaar spelen, eventueel gevolgd door een derde. De winnaar gaat door in het toernooi. Er zijn drie niveaus. Op het niveau van Stap 3 en hoger staat Fuyan Moorman inmiddels in de finale. Wie uiteindelijk zijn tegenstander wordt, zal pas over een tijdje bekend zijn. Er zijn voor de andere plaats nog kwartfinalewedstrijden bezig. Ook op het niveau van Stap 2 en 3 zijn de wedstrijden nog niet verder gevorderd dan de kwartfinales. Op het niveau opstapjes en Stap 1 zijn de spelers nog aan de voorrondes bezig. We houden u in de Halsterse Krant & Zuidwesthoek van de ontwikkelingen op de hoogte.


Districtskampioenschap voor basisschoolteams

BSV heeft een jaar of zes de organisatie gehad van het Districtskampioenschap voor basisschoolteams, maar dit jaar is de organisatie doorgegeven aan De Pion en RSG in Roosendaal. De wedstrijden worden gehouden in het Jan Tinbergen College op woensdag 22 maart. Als het goed is hebben alle basisscholen in ons district, zeg maar West-Brabant, een uitnodiging gehad. De Rode Schouw in Halsteren heeft de laatste vier gehouden kampioenschappen (in de coronatijd is het niet doorgegaan) gewonnen. En ook dit jaar zullen ze proberen om de beker in Halsteren te houden. Als dat lukt, dan mogen ze ook meespelen in het Noord-Brabants kampioenschap dat meestal in april in Waalwijk wordt gehouden.


(Schaakproblemen in een volgende editie).